Már pompáznak a tavaszi héricsek

Lassan sokfelé aranyszínbe borulnak a Körös-Maros Nemzeti Park tájai.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina (kiemelt kép
illusztráció)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2022. április 2.

Lassan sokfelé aranyszínbe borulnak a Körös-Maros Nemzeti Park tájai.

A Tatársánci ősgyep részterületen már megkezdődött a héricsek virágzása, az első virágok március 16-án bontottak szirmot – tudjuk meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság oldaláról. De máshol is találhatóak héricsek a térségben: Székkutas határában egy kb. 500 töves állomány, a harmaduk már virágzik. A legnagyobb populáció Királyhegyesi-pusztán él, ahol több ezer tavaszi hérics virágzik. Itt is kezdetét vette már a virágzás, de sajnos az első szirmok végét megcsípte a fagy és kifehéredtek. A Kígyósi-pusztán szintén felfedezheted a héricseket.

A tavaszi hérics védett (természetvédelmi értéke 5000 Ft), éppen ezért a nemzetipark-igazgatóság figyelemmel követi a virágzás alakulását. A faj rokona, a volgamenti hérics hamarabb bont szirmot, idén már januárban megjelentek az első virágok, ezzel szemben a tavaszi hérics március közepétől egészen májusig virágozhat, és a csúcs áprilisban várható.

Az aranysárga virágok 3-6 cm-es átmérőjűek, és hazánkban még sok helyen feltűnnek, főleg az Északi- és a Dunántúli-középhegységben. A Dél-Tiszántúlon szórványosan, löszgyepeken találkozhatunk velük. Korábban sokkal több volt a növényből, azonban az élőhelyek megszűnése miatt, és mert a gyökerét az állatgyógyászatban használták, állományai megcsappantak.

Cikkajánló