Már több mint 130 000 daru érkezett a Hortobágyra

Folyamatosan érkeznek északi költőterületeikről a darvak a Hortobágyra, amely az egyik legjelentősebb pihenőhelyük Európában. És egyre többen vannak. Még van rá esély, hogy megdőljön a rekord.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2021. október 17.

Folyamatosan érkeznek északi költőterületeikről a darvak a Hortobágyra, amely az egyik legjelentősebb pihenőhelyük Európában. És egyre többen vannak. Még van rá esély, hogy megdőljön a rekord.

Szeptember 3-ai érkezésük kezdetétől a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei heti rendszerességgel felmérik a Hortobágyra érkezett darvak számát. Eddig már több mint 130 000 példányt számoltak meg. Ez az óriási mennyiség az elmúlt 20 év átlagában a legnépesebb adatok közé sorolható, hiszen ettől több madár csak néhány alkalommal került regisztrálásra – olvasható a nemzetipark-igazgatóság Facebook-posztjában.

De hogyan lehet ilyen sok madarat megszámolni? Mint írják, az igazgatóság természetvédelmi őrei folyamatosan figyelemmel kísérik a darvak jelenlétét, táplálkozó- és pihenőhelyeit a Hortobágyi Nemzeti Park térségében. A darvak az éjszakát sekély vizű elöntéseken, lecsapolt halastavon töltik. Ezekre az alkonyati órákban szállnak be, és napkelte körül repülnek tovább.

Az alvóhelyre érkező csapatok esetében az élőhelyek mentén távcsövekkel várják őket a számlálók, így sokszor jó alkalom kínálkozik a csapatban lévő egyedek pontos számba vételére. Természetesen előfordul, hogy nincs mód a pontos számolásra, ilyenkor tíz madár térbeli kiterjedését „rávetítik” a csapat további részére, így pillanatok alatt meg tudják becsülni a csapat egész létszámát.

A másik módszer a darvak szinkronszámlálásra hajnalban zajlik. Az első derengő fényeknél, még a napkelte ideje előtt számolják meg a vízen pihenő madarakat. Ezt segíti, hogy több éjszakázóhely közelében vannak madárlesek, amelyekből kissé felülről át lehet tekinteni a népes csapatokat. Illetve esetenként a drónokat is segítségül hívják, pl. a tavon pihenő madarak felé berepülve, a madarak zavarása nélkül, kellő távolságból fotók készülnek a csapatokról, amelyek aztán a számítógép képernyőjén nagyon pontos adatot szolgáltatnak a számláláshoz. A szürke daru védett faj Magyarországon, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Az eddigi rekordot 2018. október 8-án mérték, akkor 160 240 darut számoltak össze a szakemberek a Hortobágyon.

Cikkajánló