Tudástár

Tudtad, hogy idén mivel okoztak meglepetést a darvak?

A darvak napjainkban vonuló madárként jelennek meg nálunk, de régen rendszeresen költöttek is itt. Az idei évben újra örülhettünk egy sikeres költésnek, ami nagy szenzációnak számít, ugyanis az elmúlt több mint 100 évben ez volt a harmadik bizonyított eset.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. október 14.

A darvak napjainkban vonuló madárként jelennek meg nálunk, de régen rendszeresen költöttek is itt. Az idei évben újra örülhettünk egy sikeres költésnek, ami nagy szenzációnak számít, ugyanis az elmúlt több mint 100 évben ez volt a harmadik bizonyított eset.

A darupár Vas megyében, a Rába mentén fészkelt, és két fiókát nevelt fel. Ezen a helyszínen már a korábbi években is voltak átnyaraló példányok, és az előző évben is láttak a násztáncot járó madarakat, de akkor nem lettek fiókáik. Idén a madarak tulajdonképpen a hódoknak köszönhetik, hogy megfelelő élőhely alakult ki számukra, ugyanis egy hódok által épített gátnak köszönhetően folyamatosan volt víz a darvak által kiszemelt területen. Pár éve egyébként szintén az ország nyugati felében, a Marcal folyó mentén volt sikeres költés, 2015-ben és 2017-ben.

Szekeres Zsófia, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság (ŐNPI) természetvédelmi őre májustól kezdve kísérte figyelemmel a darvakat, és tapasztalatait az ŐNPI honlapján írta meg. A cikkben a szakember elmesélte, hogy nem akarták a madarak nyugalmát megzavarni, ezért csak messziről figyelték őket, és a darvak viselkedéséből következtettek arra, hogy a madarak valószínűleg fiókát nevelhetnek. Később drónfelvételt is tudtak készíteni róluk, ahogy a szülők a két fiókát vezetik.

A daru korábban gyakori madár volt Magyarországon, rendszeresen költött nálunk. Századokkal ezelőtt a paraszti udvarokban a darvakat díszmadárként tartották, de házőrzőként is megállták a helyüket, ugyanis jeleztek, ha idegen érkezett a házhoz, viselkedésükből pedig az időjárásra is lehetett következtetni. A daru húsát is fogyasztották, a pásztorok lábszárcsontjából készítettek használati tárgyakat, például sípot vagy pipaszurkálót, a tollát pedig kalapjukra tűzve hordták.

A megfelelő élőhelyek eltűnése, a vízrendezési munkálatok, a mocsarak lecsapolása miatt azonban a daru fokozatosan eltűnt az országból, költéséről 1910-ben számoltak be utoljára. Azóta csak vonuló fajként fordult elő nálunk.

Az európai darvak jellemző fészkelőterületei Skandináviában, a Balti-államokban illetve Északnyugat-Oroszországban vannak. A darvak az őszi vonulás idején általában egy-két hónapot töltenek nálunk, októbertől november végéig, de az utóbbi években egyre több madár át is telelt, sőt évről-évre egyre több átnyaraló madarat figyeltek meg a hazai vizes élőhelyeken.

Cikkajánló