Hírek

Már útra keltek a gólyák

Bár még sok helyütt a fészekben vannak a fiókák, a korán kikelt fiatalok egy része már elindult a telelőhelyek felé. A jeladóval felszerelt gólyák útját te is meglesheted az interneten.

Szerző:
MME
Fotó:
Shutterstock
2015. augusztus 3.

Bár még sok helyütt a fészekben vannak a fiókák, a korán kikelt fiatalok egy része már elindult a telelőhelyek felé. A jeladóval felszerelt gólyák útját te is meglesheted az interneten.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei idén 4 fiókát jelöltek meg GPS-GSM adóval, amelyek segítségével nyomon követhető a gólyák útja a fekete kontinensre. Az elsőként megjelölt és kirepült ipolyvecei fióka már július 30-án megkezdte a vonulását. Július 19-én hagyta el szülőfaluját, és érkezett meg a Garam-folyó völgyébe. A közeli hegyoldalak rétjein és a Garam mentén 11 napig tartózkodott. A vonulás első napján a Garamszentkereszt közelében található Koszorús falutól Nagykáta külterületéig repült csapatával, ahol sikerült lencsevégre kapni őket.


Másnap a gólyák „átlépték” a magyar-román határt Battonyánál, és a szomszédos Tornya falu mellett éjszakáztak, augusztus első napján pedig elérték a Déli-Kárpátokat és a Karánsebeshez közeli Illópatakig jutottak.
A másik három megjelölt fiatal még a fészek közelében tartózkodik, de valószínűleg már nem sokáig. Bátony, Cseresznye és Rimóc is kirepültek már, de még naponta visszajárnak a fészekbe. Közülük utóbbi a felszerelt webkamerának köszönhetően online is megfigyelhető. Az idei év száraz periódusai nem kedveznek a gólyáknak, így hamarosan minden felkészült fiatal nekiindul a nagy útnak. 

 

A fehér gólya

A fehér gólya (Ciconia ciconia) nagy termetű gázlómadár, testhossza 95-110 cm, szárnyfesztávolsága 180-218 cm. A kifejlett példány tollazata fekete-fehér, lába és csőre piros. Étrendjében főleg rovarok, férgek, hüllők, békák szerepelnek, de nem veti meg a kisemlősöket sem, mint például a pockokat.
Gyakran gallyfészkekben költ, ugyanakkor jellemző rá, hogy szívesen használ kéményeket, villanyoszlopokat is fészeképítés céljából. A 2-6 db tojáson - amelyeket április első felében rak - mind a tojó, mind a hím átlagosan 33 napig kotlik. A fiókák július második felében, illetve augusztus elején hagyják el a fészket, és a hónap végéig vonulnak el az országból.


A fehér gólya európai állománya néhány kivételtől eltekintve Afrikában telel. Az út alatt nagyon fontos tényező a táplálék forrása és az időjárás, ami befolyásolja az út időtartamát, a kiválasztott telelőhelyet és a pihenőhelyet. Magyarországra már február végén visszatér egy-egy példány, de nagyobb számban csak március közepétől kezdenek újra megjelenni.

 
 

A gólyák és más jeladóval ellátott madárfajok vonulását a www.satellitetracking.eu oldalon te is élőben nyomon követheted.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Templomtorony keresztjére szegeződött a gólya

Élőképek, online fészkek

Otthonra találtak az elárvult dejtári gólyák

Cikkajánló