Márciusban várnak a barlangok

Harmadik alkalommal kerül sor a Barlangoljunk! kampányra a magyarországi barlangok megismertetésének, népszerűsítésének céljával. Márciusban az érintett nemzetipark-igazgatóságok különleges barlangi programokkal és kedvezményekkel várják az érdeklődőket.

Szerző:
anp
hu
bnpi.hu
dunaipoly.hu
Fotó:
Gulyás Attila
Kozma Attila
Ferenczy Gergely - BNPI
2016. február 29.

Harmadik alkalommal kerül sor a Barlangoljunk! kampányra a magyarországi barlangok megismertetésének, népszerűsítésének céljával. Márciusban az érintett nemzetipark-igazgatóságok különleges barlangi programokkal és kedvezményekkel várják az érdeklődőket.

Az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) területén elhelyezkedő Baradla barlangba 20% kedvezménnyel léphetnek be a felnőttek márciusban. A Rákóczi-barlang, amely különösen dús és változatos kalcitelőfordulásairól nevezetes, március 21. és 27. között féláron látogatható. Járatai több helyen a karsztvízszint alá nyúlnak, itt barlangi tavak alakultak ki. A különböző típusú kiválások nagy mennyisége mellett azok nagy változatossága, valamint színgazdagsága ad a barlangnak egyedi képet.

 

Baradla barlang és Rákóczi-barlang


A Vass Imre-barlang szintén 50% kedvezménnyel látogatható március 21-től 27-ig. Az Aggteleki-karszt egyik legjelentősebb üregrendszere Jósvafőtől 2 km-re északnyugatra, a Tohonya-völgy északi végén alakult ki. A helyenként kettő vagy három szintre tagozódó járatrendszer összhosszúsága 2185 m. A barlang változatos formájú, méretű és színű cseppkőképződményei páratlanul szép látványt nyújtanak.

Bővebb infó az ANPI programjairól ide kattintva.

 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) kedvezményes árú túrákkal várja a barlangok szerelmeseit. Az idegenforgalmilag teljes körűen kiépített Szent István- és az Anna-barlang felnőtteknek 800 Ft-os, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 300 Ft-os áron látogatható március 1. és 11. között.

 

Szent István-barlang


Március 12-re az Esztáz-kői-barlangba szerveznek túrát gyalog, illetve kerékpárral, március 19-én pedig a Bükkalja geológiai értékei nyomán lehet elindulni természetvédelmi szakvezetővel, méghozzá ingyenesen. A KőkulTúra a Hór-völgyben elnevezésű program Suba-lyuk „ősemberbarlang” - Mész-hegy - Ördögtorony kaptárkő útvonalon halad. Extrém overallos barlangtúrát két ízben is szerveznek, március 26-án a Vénusz-, 27-én a Bolhási-víznyelőbarlangba. Szintén 27-én indul egy ősrégészeti barlangtúra is Szeleta-barlang, Kecske-lyuk, Büdös-pest, Felső-forrás-barlang és Lilla-barlang állomásokkal.

 

Vénusz-barlang és Esztáz-kői-barlang


Még több információ a BNPI programjairól ide kattintva

 

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) jóvoltából a Pál-völgyi- és a Szemlő-hegyi-barlangot is kedvezményesen lehet látogatni ebben a hónapban, március 10-én és 25-én pedig a Föld alatti világ a főváros alatt című programon vehetsz részt a Szemlő-hegyi-barlangban, ami a túra mellett interaktív kiállításon való részvételt is jelent.


Még több információ a DINPI programjairól ide kattintva

 

Kapcsolódó cikkeink:

Öt unaloműző barlang, amit az ősember is nagyon csípett

Nem csak a Baradla...

Cikkajánló