Még csak február van, de a kullancsokra már most figyelni kell

A kullancsokkal általában tavasztól kezdve szoktunk foglalkozni, de az a helyzet, hogy a kullancsok már most, tél végén aktívak.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
2022. február 23.

A kullancsokkal általában tavasztól kezdve szoktunk foglalkozni, de az a helyzet, hogy a kullancsok már most, tél végén aktívak.

„Már csaknem egy hete virágba borult a csáfordi tőzikés erdő. A tőzikék tengerében bárki gyönyörködhet, aki betartja a terület látogatási szabályait. Azonban a kirándulásra készülvén nem árt gondolni a kullancsokra is, melyek kimondottan nagy számban vannak jelen a területen, és az enyhe időnek köszönhetően már ilyenkor is aktívak!”— hívta fel a figyelmet a kullancsok elleni védekezésre legutóbbi posztjában a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság.

A kullancsok normális esetben téli álmot alszanak. Ilyenkor csökken az anyagcseréjük, a légzésük, nem táplálkoznak, nem keresnek gazdát. Elbújnak az avarban, vagy a talajban. A legkedvezőtlenebb számukra, ha hómentes napok kemény faggyal párosulnak. Az ilyen napok azonban egyre ritkábbak, és ez a kullancsok téli szokásaira is hatással van.

Normális esetben, a hideg tél után, kora tavasszal a kullancsok érzékelik a nappalok hosszabbodását, és február végén, március elején elkezdnek gazdát keresni.

Erre az időszakra tehető aktivitásuk egyik szezonális csúcsa. Az enyhe tél persze átírja a szokásos menetrendet és felgyorsítja az eseményeket. A kullancsok másik aktivitási csúcsa egyébként ősszel van, amikor a nyári, inaktív időszakból ébrednek fel.

Túrázás során nézzük át magunkat többször, és lehetőleg viseljünk világos ruházatot, hogy könnyebben észrevegyük a rajtunk mászkáló kullancsot. A kullancsriasztó krémek, szprék általában csak 2-3 óráig hatásosak, ezután használatukat ismételni kell. Nagyon fontos, hogy minél hamarabb szedjük ki a bőrünkbe fúródott kullancsot, mert ha sokáig bent marad, akkor nagyobb eséllyel jutnak át az esetlegesen benne található kórokozók. Nem kell megijedni, ha a kullancs szájszerve beszakad, egy-két héten belül, mint egy szálka, magától kilökődik.

Tudtad?

A kullancsok a pókszabásúak közé tartoznak. Világszerte több száz fajuk van, ezek közül pedig Magyarországon kb. 20-30 kullancsfaj fordulhat elő. A kullancsok fejlődési ciklusa több évig is tarthat. kullancsok, bár a fejlődésükhöz mindenképpen vérre van szükségük, életük 90%-át gazda nélkül töltik a természetben, és hosszú ideig, akár évekig is képesek táplálkozás nélkül túlélni.


Cikkajánló