Még hat hazai turistaház, amely levesz a lábadról - 2. rész

Kirándulnál a csemetékkel a hétvégén, és nem tudod, hol szálljatok meg? Íme, hat szuper turistaszálláshely a Börzsönytől a Mátráig, amelyben biztos, hogy nem fogsz csalódni.

Szerző:
Tóth Judit
TM
Fotó:
Gulyás Attila
2015. augusztus 8.

Kirándulnál a csemetékkel a hétvégén, és nem tudod, hol szálljatok meg? Íme, hat szuper turistaszálláshely a Börzsönytől a Mátráig, amelyben biztos, hogy nem fogsz csalódni.

1. Kisirtáspusztai Hegyi Menedékházak - Csúcsfordítás, felújítás

 

 
A Börzsönyben, egészen pontosan a Hosszú-völgyben fekvő Kisirtáspusztai Hegyi Menedékházak eredetileg szolgálati, erdőőri lakásként, raktárként, istállóként működtek a Nagybörzsönyi Erdei Vasút megállóhelye mellett. A nagybörzsönyi kisvasút, Magyarország egyetlen csúcsfordítós vasútvonala, tavaly ünnepelte 105. születésnapját. A vasutat az esztergomi érsekség építtette erdőgazdálkodási céllal, s csak később próbálkoztak személyszállítással is. A vasút szerepe az 1960-as évektől fokozatosan csökkent, így az épületek is magukra maradtak, majd kulcsosházakként üzemeltek.

2014-ben a menedékházak is átestek egy alapos felújításon. Az Ipoly Erdő Zrt. beruházásának keretében az eredeti, régi kőépületek teljesen megújultak, elkészült a víz-, a fűtés- és a szennyvízrendszer, illetve megoldódott az áramellátás. Megújult a teljes bútorzat és a vizesblokkok, a nyílászárókat pedig hőszigetelt típusokra cserélték. A vendégeket büféhelyiség és melegítőkonyha is várja.
 

 

2. Nagy-hideg-hegyi turistaház - Nyáron bakancs, télen síléc

 

 Az ország egyik legmagasabb fekvésű, kőből épült menedékháza egész évben nyitva tartó szálláshellyel és étteremmel várja a turistákat. A ház építését 1936-ban kezdte el a Természet Imádók Társasága, de teljes befejezésére csak évekkel később, már az újpesti természetbarátok munkájának köszönhetően került sor. A turistaház a kor legjobban felszerelt háza volt, villanyvilágítással, folyó vízzel, étteremmel.

A Börzsöny 864 méteres magasságában jelenleg 52 főnek tudnak szállást biztosítani, az étteremben még ennél is többen férnek el, a megfáradt turistákat pedig bizonyára megörvendezteti a két szauna és a jakuzzi is. Autóval ide nem lehet feljönni, csak gyalog vagy a menetrendszerűen járó turistabusszal, amely Királyrétről indul. Az autót vagy a királyréti parkolóban hagyhatjuk, vagy a Cseresznyefa parkolóban. Gyalog a műúton vagy a rövidebb, kb. 8 km-es „grófi úton” haladva érjük el a házat, útközben érintve a Magas Tax turistaházat is, amely a Börzsöny egyik legszebb rétjén áll. A Börzsöny teteje télen síközponttá változik, ahol Magyarország leghosszabb, másfél km-es lesiklópályája és legnagyobb szintkülönbségű sífelvonója mellett további, változatos vonalvezetésű sípályák és összesen öt sífelvonó várja a síelőket. A Magas Taxon bébilift és sífutó pálya teszi teljessé a téli kínálatot.

3. Báró Eötvös Loránd menedékház - A fővárosi turizmus bölcsője

 

 Dobogókőn áll az ország egyik legrégibb és talán legismertebb turistaháza. Téry Ödön, a magyar turistaság egyik emblematikus alakja volt az, aki felfedezte a Dobogó-kő szépségét. Mint a Turisták Lapjának szerkesztője, akárhányszor volt szó a Pilisről, nem mulasztotta el felhívni a figyelmet a Dobogó-kő szépségére és a páratlan kilátásra. A vidék azonban, a rossz közlekedési viszonyok miatt, leginkább csak kétnapos kirándulással volt bejárható, épp ezért nagy szükség volt egy menedékházra. A terv már 1889-ben felvetődött a Magyar Turista Egyesület jogelődje, az MKE Budapesti Osztályának választmánya körében, de a megvalósulásig még éveket kellett várni. Az ország egyik legrégebbi turistaházát végül 1898. június 5-én avatták fel.

A ház hamar kedvelt lett az egyre népesebbé váló turistatársadalom körében, így néhány hónappal később már felmerült a ház bővítésének gondolata. Az új, kőből épült házat 1906-ban adták át. Egy évvel később már tehén- és lóistálló, kocsiszín és tágas veranda is épült. Később bevezették a telefont és a gázt is, a férőhelyek száma pedig a 150-et is elérte. A második világháború után az egyesületet feloszlatták, a két házat előbb munkásszállóvá alakították, a melléképületeket, üveges verandákat lebontották, majd a létesítményt magára hagyták. A rendszerváltoztatás után a tulajdonjogot az újjáalakult MTE kapta meg, melynek tagjai az omladozó épületet kétkezi munkával, adományokból, pályázati pénzekből állították helyre. A kisebb házban, amely korábban bölcsőde, telefonközpont, raktár, szemétlerakó is volt, megnyílt a Turista Múzeum. A turistaház közelében 1898-tól működik az Országos Meteorológiai Intézet által építtetett, első hegyvidéki megfigyelőállomás.

4. Pénzásási turistaház - Ahol a zarándokok is megpihenhetnek

 

 A börzsönyi Nagyoroszi közelében fekvő turistaház 1935-37 táján épült a Wenckheim József birtokában lévő uradalmi erdőbirtokon. A Várbükk hegyoldalain és területén ekkor intenzív gazdálkodás folyt, fakitermelést végeztek, nem messze volt a kőemberi kőbánya, továbbá kő- és rönkszállításra tervezett iparvasút is működött. A második világháborút követően az addigi birtokos Wenckheim család elvesztette a bányát, az állam pedig nem kívánta azt tovább üzemeltetni. A kőbánya és a pénzásási erdei vasút 1952-es bezárása és felszámolás után az épület is magára maradt. Időnként átmeneti szállásként, raktárként használták, de az állapota az évek során egyre romlott. Az 1970-es évek végén a budapesti Gép- és Vegyipari Spartacus SE vállalta a ház fenntartását, amely ekkortól Szondy kulcsosház néven működött.

Az évek óta elhagyott, teljesen lepusztult épület már életveszélyes volt, amikor az Ipoly Erdő Zrt. úgy döntött, hogy az országos program keretében ismét használhatóvá teszi. A felújításnál törekedtek arra, hogy az eredeti épület küllemét megőrizzék. A tetőcsere mellett konyhával és közösségi térrel is bővítették a házat, korszerű vizesblokkok és egy fedett terasz is készült, valamint egy 70 méter mély kutat is fúrtak. A szálláson akár 40 fő is kényelmesen elfér. A kulcsosház közelében halad el a Mária-út, amely az ausztriai Mariazellből indulva, a Börzsöny nevezetes emlékhelyeit is érintve, egészen az erdélyi Csíksomlyóig - mintegy 1400 kilométeres távon - köti össze a Mária-kegyhelyeket.

5. Ágasvári turistaház - Kultikus hely a Mátrában

 

 Hazánk egyik legszebb fekvésű turistaházának tartják, amely messziről idevonzza a természetjárókat. Áthalad itt az OKT útvonala, és nyolc másik turistaút is keresztezi egymást. A Nyugati-Mátra jellegzetes formájú, 789 m magas csúcsán egykor egy vár állt, erre azonban ma már csak a hegy neve emlékeztet. A csúcs alatt, 638 méteres magasban találjuk a húszas években épült turistaházat, amelyet 1929-ben báró Hatvany Endre után neveztek el. 1948-ban államosították, majd a Turista Ellátó Vállalat üzemeltette. 1961-ben új szárny épült a meglévő ház mellé.

A hetvenes évek közepén Ágasvár a Parádi ÁFÉSZ, majd 1989-ben a Magyar Természetbarát Szövetség tulajdonába került. Történetének utolsó húsz éve összefonódik Juhász János nevével, aki családjával él itt, és azon dolgozik, hogy a látogatók jól érezzék magukat. Ágasvár az amatőr csillagászok egyik kedvelt észlelőhelye. Mi sem bizonyíthatná ezt jobban, mint az, hogy még egy kisbolygót is elneveztek e helyről. A turistaházat autóval nem lehet megközelíteni, csak turistautakon, például Mátraszentistván felől, ahonnan 4 km-t kell megtennünk a kék jelzésen.

 

 
+1 Galya Turistacentrum - Modern és korszerű szálláshely természetjáróknak

  

 
A közeljövőben átadják a Galya Turistacentrumot a Mátrában, amely nem csupán környezetbe illő, de környezetbarát is: a tetőn napkollektorokat, az udvaron napelemeket helyeztek el, amelyek a meleg vízért és az áramért felelnek. A földszinten többek között helyi adottságokat is kihasználó, házias, szezonális ételeket felszolgáló étterem, konyha, sítároló, akadálymentesített szoba és fürdő, mosdók, kiszolgáló helyiségek találhatók. Az első emeleten 5 szoba helyezkedik el privát fürdőszobákkal, a másodikat pedig a bakancsos szállások uralják. A szobákat és a bakancsos szálláshelyeket nem számok, hanem a turistajelzéseknek megfelelő ikonok alapján tudod majd beazonosítani.

Az udvari, zárt csomagmegőrzőt bárki használhatja, attól függetlenül, hogy megszáll-e az épületben, vagy sem. Ezen kívül itt található a teljesen felújított, korszerű vizesblokk is. Egyedülálló módon hazánkban először itt valósul meg az a tesztközpont, ahol az outdoor sportok szerelmesei különböző modern felszereléseket, egyebek mellett bakancsokat, kerékpárokat, cipőket próbálhatnak ki élesben. A Galyatető Turistacentrum zarándokhely is: udvarán úgynevezett „csendes helyiség” található, melynek ablakai nincsenek, a fény a Göncölszekér, illetve a Kisgöncöl formában elhelyezkedő réseken keresztül szűrődik be az észak felé tájolt szobába. A turista magazin tippje: Nézd meg a Galya Turistacentrumtól néhány száz méterre magasodó Galya-kilátót.

 

A Galya Turistacentrum rész kivételével a cikk megjelent a Turista Magazin 2014. júliusi számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Öt hazai turistaház, ahová érdemes betérned - 1. rész

Csóványos újratöltve

A Báró Eötvös Loránd menedékház

Csoda Nagyorosziban

Turistaközponttá vált Kisirtáspuszta a Börzsönyben

 

Cikkajánló