Még öt Természetjáró tipp hazai élményszerzéshez

A Pilis egyik legszebb túraösvénye, a Gerecse egyik jelképe, egy Tisza-tavi vízi sétány, illetve Budapest jellegzetes kilátója és Tapolca páratlan látványossága is szerepel a Természetjáró legnépszerűbb túraajánlatai között.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
termeszetjaro.hu
2023. január 10.

A Pilis egyik legszebb túraösvénye, a Gerecse egyik jelképe, egy Tisza-tavi vízi sétány, illetve Budapest jellegzetes kilátója és Tapolca páratlan látványossága is szerepel a Természetjáró legnépszerűbb túraajánlatai között.

Grófi út a Pilis-tető oldalában

A Grófi út a Pilis-tető nyugati oldalának teljesen egyedi kialakítású, feledhetetlen hangulatú panorámaösvénye. Egy meredek lejtőn vezetett szerpentin, melynek kanyarjaiból jobbnál-jobb kilátások nyílnak a Pilisvörösvári-medencére, a Budai-hegységre, a Pilis hosszanti rögsorára, a szomszédos Visegrádi-hegységre, de még a Gerecsére is - azaz a teljes Dunazug-hegyvidékre. Az utat értékes növényvilágnak otthont adó, védett sziklagyepek és karsztbokorerdők, illetve gyakorta kibukkanó hófehér mészkősziklák kísérik. A szerpentines felmenet Pilisszántóról indul, és bár jelentős szintemelkedést tesz meg az út koronájának számító 756 méter magas Pilis-tetőre, mégsem túl megerőltető. Fent a Pilis legmagasabb pontján Boldog Özsébről elkeresztelt, fantasztikus körpanorámával bíró kilátóból csodálhatjuk a tájat. A túráról itt találsz több infót:

A Gerecse jelképe – Turul-emlékmű

Az ősi magyar jelkép, a turulmadár legismertebb hazai szobra 1907 óta figyeli a Tatabánya fölé magasodó mészkőszirt tetejéről az alatta elterülő tájat. Európa egyik legnagyobb madárszobrának tartják, és valóban, lenyűgöző méretei miatt messziről is jól látható, nem véletlenül lett a város jelképe. Bár sokan ismerik ezt az ikonikus helyet, ide mindig megéri visszatérni. Aki pedig még nem járt a Tatabánya fölé magasodó pompás sziklatáj tetején, annak kihagyhatatlan élményt ígér a Turul szobortól elénk táruló panoráma, illetve a közelében fellelhető látványosságok, mint például a bámulatos Szelim-barlang vagy a környék bányászmúltját őrző Ranzinger Vince-kilátó.

Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény

Poroszló mellett, a víz fölé, cölöpökre épített, 1500 méter hosszú pallórendszeren fedezhetjük fel egy kényelmes séta során a Tisza-tó természeti értékeit. Olyan, vadregényes helyekre juthatunk el, ahova sem gyalog, sem csónakkal nem tudnánk. A kizárólag vízi úton megközelíthető útvonalat követve 3 szigetet, 2 madárvártát, egy pihenőszigetet és egy 15 méter magas megfigyelőtornyot járhatunk be. A tanösvényen kihelyezett információs táblák és a képzett túravezetők segítenek megismerni a Tisza-tó különleges növény- és állatvilágát. A túra részleteiről itt olvashatsz részletesen:

A főváros egyedi panorámapontja – Guckler Károly-kilátó

A városba mélyen benyúló Hármashatár-hegy tetején egyedi szerkezetű kilátót találunk, amit egy II. világháborús légvédelmi ütegállás „újrahasznosításával” hoztak létre. A focilabdára emlékeztető építmény kilátószintje mindössze 4 méterrel van a talaj fölött, ez azonban ne tévesszen meg minket: 499 méter magasból gyönyörű körpanoráma nyílik Budapestre, a Dunára és a környező hegyekre. A kilátó névadója, Guckler Károly (1858-1923) neves erdőmester volt, aki a Budai-hegység, különösen a Hármashatár-hegy csúcsainak fásításában szerzett érdemeket. A táj mára jelentősen megváltozott, a kilátás viszont továbbra is az egyik legszebb, ha fővárosi panorámáról van szó.

Malom-tó – A tóparti főtér

Tapolca egyértelműen leghangulatosabb, országos összevetésben is páratlan látványossága a tóparti főtér: a patak felduzzasztásából létrejött Malom-tó, és a mellette épült középkori eredetű házsor. Tapolca középkori városközpontja valóban mesésen fest, történelmi miliőjében ma is látható a malom, ami stílusjegyei alapján a 13-14. században épülhetett, de már az Árpád-korban is működött itt elődje. A tóhoz legközelebbi házak telkei korábban egészen a vízfelületig értek, de mára szerencsére a parton sétányt és vendéglátóhelyekhez tartozó teraszokat találunk, így bármikor kiélvezhetjük a tér egyedi hangulatát.



Cikkajánló