Megcsappant a zergék száma a Tátrában

Múlt ősszel 1431, most pedig 950 zergét számláltak össze a Tátra szlovák és lengyel oldalán, de a szakemberek szerint nincs ok a pánikra.

Szerző:
magas-tatra.info
Fotó:
Adobe Stock
facebook.com / lesytanap
2019. július 10.

Múlt ősszel 1431, most pedig 950 zergét számláltak össze a Tátra szlovák és lengyel oldalán, de a szakemberek szerint nincs ok a pánikra.

Június második felében tartották a zergeszámlálást a Tátrában, és 39-cel kevesebb egyedet számoltak össze, mint tavaly tavasszal, nem is beszélve a 2018 őszi adatokról. A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) zoológusa, Jozef Hybler szerint a meleg időjárás a zergéket az árnyékos területekre kényszeríti, amit a számok is tükröznek, a lengyel oldalon ugyanis több példányt láttak a szokottnál. A Tátra szlovák oldalán most 591 zergét jegyeztek fel (ebből 63 ebben az évben született), a lengyel oldalon pedig 359-et sikerült elcsípni, ebből 42 volt a kölykök száma.

 


Bár a tavaszi zergeszámlálás eredménye jelentős csökkenést mutat az elmúlt őszi adatokhoz képest, a zoológus nem lát okot pánikra - írja a magas-tatra.info. „Tavaly tavasszal hasonló, 1000 egyed alatti számokat kaptunk, majd utána az őszi adatok minket is megdöbbentettek. Mivel a mögöttünk hagyott télen nem tapasztaltunk jelentős zergepusztulást, feltételezzük, hogy egyedszámukban nem történt jelentős változás” - mondta Hybler.

 


A tavaszi felmérés a kölykök számának megállapítása szempontjából fontos, ősszel pedig az állomány téli időszak előtti helyzetét vizsgálják, és ez ideálisabbnak is számít, mert akkor már stabilabb az időjárás, jobban mozgolódnak a kölykök is, és könnyebben észrevehetőek a csordában. Plusz akkor van a párzási időszak, amikor aktívabbak a zergék.


A felmérés során nagyjából 200 szakember volt jelen a területen, és a zergék mellett medvéket, sasokat, sólymokat is megfigyeltek munka közben.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Csak a szarva hegye látszott ki a hóból, kimentették a zergét

Zergerekord a Tátrában

Egyre több zerge ugrabugrál a Tátra szlovák részén

Cikkajánló