Megérkezett az ősz, túrabakancsot fel! - hétvégi programajánló

A fák levelei ősszel színesre festik a tájat. Ilyenkor a legjobb kirándulni. Lássuk, mit lehet csinálni szeptember utolsó hétvégéjén a természetben. 

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila
Garancsi Kata
Nógrádi Attila
Lánczi Péter
2018. szeptember 25.

A fák levelei ősszel színesre festik a tájat. Ilyenkor a legjobb kirándulni. Lássuk, mit lehet csinálni szeptember utolsó hétvégéjén a természetben. 

Ajánlunk pár remek szabadtéri programot, amiért érdemes lesz kimozdulni otthonról.


1. Bükki szarvasbőgés-hallgató túra a Vadászkürt Expresszel

 

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút szarvasbőgés-hallgató első különvonata 29-én 13 órakor indul a miskolci Dorottya utcai állomásról, és Ordastetőig viszi az utasokat. Innen, ha kedvük tartja egy vezetett 5 kilométeres erdei gyalogtúra keretében is felsétálhatnak Andókútra. De a Dorottya utcából egy délutáni, 15.25-kor induló különvonattal egészen Andókútig is utazhatnak az érdeklődők szarvasbőgést hallgatni. A gyerekeket ügyességi játékok is várják.

 

Mikor?
2018. szeptember 29. 13.00 - kb. 21.00
Hol?
Bükk, Andókút
Bővebb információ ide kattintva.

 

2. ŐsziKék Túra- és Családi Nap

 

Ingyenes családi programokkal készül szeptember végén a Magyar Természetjáró Szövetség a Mátrában, a Galyatető Turistacentrumnál. A péntek esti ráhangolódás után szombaton a gyerekeket többek között teljesítménytúra, a gyerekszínpadnál többállomásos kéktúrás játék, szerencsekerék várja, de aznap különböző nehézségű vezetett túrák is lesznek az egész családnak.

 

Mikor?
2018. szeptember 28-29.
Hol?
Mátra, Galyatető Turistacentrum
Bővebb információ ide kattintva.

 

3. Őrségi Tökfesztivál

 

Ahol minden a tökről szól. Tökmagolaj-sajtolás, tökmagköpesztés, töklámpás-felvonulás, tökös ételek kóstolója, játszóházak, kirakodóvásár. Három napon keresztül négy helyszínen (Őriszentpéter, Nagyrákos, Magyarszombatfa, Szalafő-Pityerszer) művészeti és gasztronómiai bemutatók, népi játékok, illetve változatos gyermek- és felnőttprogramok várják az érdeklődőket.

 

Mikor?
2018. szeptember 28-30.
Hol?
Őrség, Őriszentpéter, Magyarszombatfa, Nagyrákos, Szalafő
Bővebb információ ide kattintva.

 

4. Túra a darvak nyomában

 

A daruvonulás az ősz legvonzóbb és leglátványosabb természeti eseménye a Hortobágyon. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szerveznek programot a Hortobágyi Nemzeti Parkban.

 

Mikor?
2018. szeptember 29-30. 15.00-18.00
Hol?
Hortobágyi-halastavak
Bővebb információ ide kattintva.

 

5. Jelvényszerző túra a Pilisben

 

Jelvényszerző túrát rendez a Kinizsi Természetbarát Egyesület a Dorogi Egyetértés SE közreműködésével a Pilisben. Az „Emlékezés és megbékélés” egy meghatározott napon rendezett, kötött útvonalas, nyílt jelvényszerző túra. Az egy alkalommal megrendezésre kerülő esemény létszámkorlátos, így előzetes regisztrációhoz kötött. A 30 kilométeres, Dorogról induló hosszú táv útvonala érinti a Palatinus-tavat, a Gyilkos-tavat, a Kis-strázsahegyi tanösvényt, a 7. számú hadifogoly-temetőt, a Kétágú-hegy nyergét, a Fekete-hegyi turistaházat, a Pilis-nyerget, a Kapisztrán kunyhót és Kesztölcöt. A 10 kilométeres rövid táv a Kétágú-hegy és Kesztölc között rövidít.

 

Mikor?
2018. szeptember 29. 7.15-17.00
Hol?
Dorog, Városi Sporttelep
Bővebb információ ide kattintva.

 

6. Túra a Medves-vidékre és Somoskőre

 

Az egyházasbásti gyülekező helyszínéről a résztvevők először autókkal átmennek Vecseklőre, ahonnan erdei utakon folytatják a túrát, majd kiérve a Medves-fennsíkra, Somoskő várához veszik irányt. A várlátogatás és a környék szépségeinek megtekintése után indulás haza.

 

Mikor?
2018. szeptember 30. 8.30-16.00
Hol?
Egyházasbást, Szlovákia
Bővebb információ ide kattintva.

 

Cikkajánló