Meglepetéslakók a diósgyőri várban

A családot a délkeleti bástya szellőzőjében fedezték fel, és úgy döntöttek, egyelőre békén hagyják őket.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
minap.hu
2021. május 10.

A családot a délkeleti bástya szellőzőjében fedezték fel, és úgy döntöttek, egyelőre békén hagyják őket.

A diósgyőri vár felújításának második üteme februárban kezdődött el, és azóta is dolgoznak rajta. A munkálatok közben fedezték fel múlt héten azt a macskabagolycsaládot, amelyik egy részben elfalazott szellőzőbe költözött be. A munkások a vár délkeleti bástyájának állványozása közben bukkantak rájuk – olvasható a minap.hu oldalon.

A család egy nőstényből és három fiókából áll, utóbbiak közül kettő már nagyon próbálgatja a szárnyait, csak a legkisebb nem repült még ki az üregből. Felmerült a madarak kimentése, de a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, illetve a Mályi Madármentő Állomás véleményei alapján végül úgy döntöttek, megpróbálják nem zavarni a madarakat a kirepülésig, nem viszik el őket. „Az anyjuk ugyanis lényegesen gyorsabban tudja megtanítani őket az önálló életre, mint a madármentő állomás munkatársai” – mondta a nemzetipark-igazgatóság természetvédelmi őre a minap.hu-nak. Az elkövetkezendő hetekben ezért nem bontanak tovább a délkeleti bástyánál.

A macskabagoly Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. Ez a nagytestű bagolyfaj általában erdőkben, faodvakban költ, ezért megy ritkaságszámba az épületben való megjelenése. Itthon 5-8000 pár fészkel. A fészekben különböző korú fiókák fejlődnek együtt. Költési időszakban nagyon érzékeny a zavarásra. A nevét – nem nehéz kitalálni – nyávogásra emlékeztető hangjáról kapta. Kísérteties huhogását a párzási időszakban, január-február környékén lehet hallani.

Cikkajánló