Videó: A zempléni baglyok titkos élete

Te észreveszed a távoli fa odvában meghúzódó madár feje búbját? Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság érdekes baglyos videót posztolt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Facebook/Serfőző József természetvédelmi őrkerület-vezető (Zempléni Tájegység)
2021. április 15.

Te észreveszed a távoli fa odvában meghúzódó madár feje búbját? Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság érdekes baglyos videót posztolt.

Főszerepben az uráli baglyok, a Zempléni-hegység egyik legjellemzőbb bagolyfaja a nemzetipark-igazgatóság rövid videóján. Valószínűnek tartjuk, hogy magadtól nem szúrod ki a rejtőzködő madarakat, főleg így, nappal, amikor jobbára pihen:

Idén jó szaporulat ígérkezik a nemzetipark-igazgatóság szerint, mivel most jóval több pár kezdett költésbe, mint az elmúlt években. Ez egyébként nagy mértékben a táplálék mennyiségétől függ, így nulla vagy akár öt fióka is felnőhet egy családban.

Az uráli bagoly a második legnagyobb madarunk, és nemcsak a Zempléni-hegységben, hanem az Északi-középhegység nyugatabbra eső részein is él. Fészkelőállománya hazánkban 160–260 párra tehető. Nagy termetű bagolyféle, testhossza 50–59 cm, szárnyfesztávolsága 110–125 cm, testtömege 550–1200 g. Szárnyvégei lekerekítettek, feje kerek, arcfátyla sárgásszürke, szeme fekete, csőre fakósárga, farka hosszú és ék alakú. Tollazata sárgásan szürkésbarna sötétebb, kontrasztos csíkozással.

Kisemlősöket (egereket, cickányokat, peléket stb.) és madarakat fogyaszt. Költeni odvas fákban szokott, de a költőládákkal is hamar megbarátkozik. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Cikkajánló