Megmérgezték és elütötték Remény anyját

Hazánk egyik legidősebb parlagi sasának pusztulását ugyan az ütközés okozta, de a mostanra elkészült vizsgálatok alapján előtte megmérgezték.

Szerző:
MME Sajtóanyag
Fotó:
parlagisas.hu
imperialeagle.hu / Deák Gábor
wikimedia
2018. március 27.

Hazánk egyik legidősebb parlagi sasának pusztulását ugyan az ütközés okozta, de a mostanra elkészült vizsgálatok alapján előtte megmérgezték.

 

Tavaly decemberben érkezett a bejelentés a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME), hogy Mátraalján elütöttek egy parlagi sast. A tetemet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre gyűjtötte be, majd a NÉBIH Állat-egészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságára került. A kórbonctani és toxikológiai vizsgálatok eredménye mostanra született meg: a madár májában magas ólom-koncentrációt (7,28 mg/kg) találtak.

 

 

A mérgezés tüneteként fellépő koordinációs zavar megmagyarázza, hogy egy ilyen tapasztalt példány hogyan lehetett elütés áldozata az általa jól ismert területen. Ez a mérgezés is felhívja a figyelmet arra, hogy a vadászatok következtében hatalmas mennyiségben természetbe kerülő, és a táplálékláncban feldúsuló ólomsörét mekkora környezeti kockázattal jár.


A madár 22 éves volt, ez alatt 24 fiókának, köztük a mentett, majd úgyszintén mérgezés áldozatául esett Reménynek adott életet. A korrekordot korábbi territórium-szomszédja, a 2002-ben 26 évesen elpusztult hím parlagi sas tartja.

 


A parlagi sas hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft. Az elharapódzott mérgezési hullámok egyre súlyosabb mértékben érintik ezt a sasfajunkat is, több mint 50 esetben találtak mérgezett sast a szakemberek az elmúlt fél évtized alatt - írja az MME a honlapján. Ez ellen küzdenek a PannonEagle LIFE projektben résztvevő szakemberek, többek között méreg- és tetemkereső kutyákkal.

  

Kapcsolódó cikkeink:

Két pórul járt sast engedtek szabadon

Két új méregkereső kutya áll szolgálatba

Celeb lett a magyar sas Hollandiában

Sikeres hazai sasmentések

Cikkajánló