Megnyílt Szlovákia első erdőfürdője

Az erdőfürdő-mozgalom ma már világszerte egyre népszerűbb. Nemrégiben például megnyílt Szlovákia első erdőfürdője, az ország legkeletibb vidékén, a Zempléni térségben található Vinnai-tó mellett.

2020. augusztus 28.

Az erdőfürdő-mozgalom ma már világszerte egyre népszerűbb. Nemrégiben például megnyílt Szlovákia első erdőfürdője, az ország legkeletibb vidékén, a Zempléni térségben található Vinnai-tó mellett.

A Sinrin-joku vagy erdőfürdő mozgalom a 80-as években indult el Japánban, és a lényege, hogy az emberek, miközben kint vannak a természetben, igyekeznek azt minél jobban befogadni. Ez tulajdonképpen egy kellemes séta és a természet adta élmények tudatosan megélése. Tudatosan figyelünk a hangokra, az illatokra, minden érzékszervünkkel kapcsolatba kerülünk a természettel, teljesen megmerítkezünk az erdőben.

Hogy mindennek számos pozitív hatása van mind mentálisan, mind fizikailag, az ma már nemcsak megérzés, de tudományosan is alátámasztott tény. A természetben töltött idő csökkenti például a mentális fáradtságot, erősíti az immunrendszert, fokozza az energiaszintet, enyhíti az idegességet, a depressziót, csökkenti a stresszt.


A most átadott, Kassa megyében található erdőfürdőben legfeljebb 20 fős csoportokat fogadnak, hogy a vendégek számára minél személyesebbé tegyék az élményt. Kialakítottak két terápiás ösvényt. A minden korosztálynak ajánlott Ismerkedés útján az erdőfürdővel és az erdővel, az ott előforduló élőlényekkel ismerkednek meg a résztvevők, a másik ösvényt, a Találkozás útját pedig főleg az idősebb korosztálynak ajánlják. Vinnában emellett a gyógynövényekről is sokat tanulhatnak a résztvevők.

Magyarországon is vannak hasonló erdőterápiás programok, például a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével Királyréten is szerveznek erdőmerüléseket. Többféle tematika közül lehet választani, de lehet ezeket kombinálni is. Van olyan program, amelynél a jóga és a meditáció áll a központban, van, amelyiknél a természet megfigyelésére összpontosítanak a résztvevők, és olyan is, ahol az erdőmerülés mellett a kreativitás és az alkotás jótékony hatását is megtapasztalhatják, a LandArt-on keresztül.

A mozgalom őshazájában, Japánban egyébként az erdőfürdő ma is nagyon népszerű. Az országban ma már több mint hatvan erdőterápiás tábor működik, és évente 2,5-5 millió között van azoknak a száma, akik gyakorolják az erdőfürdőzést.

Cikkajánló