Megnyitotta kapuit a Bükki Csillagda

Március 8-án megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a Bükki Csillagda csillagászati és természetismereti látogatóközpont. A Nap megfigyelésére is alkalmas, világszínvonalú távcső, planetárium, megtapogatható meteoritok, izgalmas virtuális űrutazások és egy tanösvény is várja a látogatókat.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Aktív Magyarország
2022. március 8.

Március 8-án megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt a Bükki Csillagda csillagászati és természetismereti látogatóközpont. A Nap megfigyelésére is alkalmas, világszínvonalú távcső, planetárium, megtapogatható meteoritok, izgalmas virtuális űrutazások és egy tanösvény is várja a látogatókat.

Nagyon sokan várták már, hogy végre megnyisson hazánk legújabb Csillagdája, amely a Bükk-hegységben, Répáshuta mellett kapott helyet. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legújabb attrakciója természetesen nem véletlenül itt épült fel, hiszen a Bükk, illetve a Bükk-fennsík hazánk legnagyobb átlagmagassággal rendelkező vidéke. Speciális adottságai – mint például a különösen alacsony fényszennyezettség – teszik alkalmassá az éjszakai csillagászati észlelésekre, hiszen a vékonyabb levegőrétegen át az éjszakai égbolt halványabb jelenségei, így a Tejút és több csillagkép is tisztán, fényesen látszik. A Bükki Nemzeti Park területét a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA) 2017 júniusában ezüst minősítésű csillagoségbolt-parkká nyilvánította.

A Bükki Csillagda rengeteg érdekes látnivalóval és interaktív élménnyel vár minket, hogy szinte játszva ismerkedhessünk meg a minket körülvevő világűr érdekességeivel. Az „Éltető napunk” elnevezésű kiállítás közel 200 négyzetméteren kapott helyet, és elsősorban a Naprendszerre, illetve a központi csillagokra fókuszál. Az érdeklődők képet kapnak ezek kialakulásának folyamatáról, valamint a szomszédos égitestek tulajdonságairól. A naprendszerbeli látogatást két hologúla teszi teljessé. Az élményszerű aktív ismeretszerzést többször megoldható tesztek és játékok segítik.

A kiállítás egy külön részlegében szinte minden megtudható a hullócsillagokról és a meteoritokról. Nemcsak szabad szemmel, hanem polarizációs mikroszkóp segítségével is vizsgálhatók a távoli világokból érkezett kövek.

A terem középpontjában egy hatalmas, 32,3 kilogramm tömegű, földbe csapódott vasmeteorit megérintésére is lehetőség nyílik.

Egy ötven férőhelyes planetárium is vár minket, ahol az égbolt csodái a 8 méter átmérőjű kupolán jelennek meg. A több mint 100 négyzetméter nagyságú látványt négy, egyszerre működő lézerprojektor szolgáltatja 4K minőségben, valamint aktív szemüvegek segítségével 3D-s filmélményben is része van a látogatóknak.

A csillagászati megfigyelőhelyen a világ sorozatban gyártott legnagyobb (6,7 méter átmérőjű) kupolája alatt nappal a különleges naptávcsővel biztonságosan megfigyelhető a Nap, éjszaka pedig a bolygókban és a csillagokban gyönyörködhetünk. Az esti attrakció felhős időben sem marad el, hiszen ebben az esetben a Bükki Csillagda alternatív csillagászati programokkal várja az érdeklődőket. Ezen felül az ide fejlesztett VR-eszközök is egyedi élményeket nyújtanak, amelyekkel a vállalkozó kedvűek repülhetnek a Bükk felett, illetve különböző küldetések részesei lehetnek az űrben vagy akár a Holdon és a Marson is. A legkülönlegesebb küldetés egy kétfős játék, amelyben a látogatók egy holdrovert vezetve izgalmas kalandban vehetnek részt az Apollo-18 küldetés során.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kiemelten fontosnak tartja a Bükk élővilágának és természeti értékeinek bemutatását és megóvását, ezért a látogatóközpont mellett, a mészégető boksától indulva egy tanösvényt is kialakítottak. A Bolygótúra tanösvényen a túrázók a megtett út hosszával kiválóan érzékelhetik a Naprendszeren belüli távolságokat. A 4 kilométer hosszú tanösvény mintegy 2 óra alatt járható be. A sárga „T” jelzésén haladva az állomásokon szerepelnek a planéták tulajdonságai, továbbá a terület földtani, kultúrtörténeti, növény- és állattani érdekességei és értékei is megjelennek.

A Bükki Csillagdánál helyközi buszmegállót is kialakítottak, így Miskolcról, Egerből és Budapestről is átszállás nélkül megközelíthető a létesítmény.

Nyitvatartás, jegyárak és további információk a Bükki Csillagda honlapján.

Cikkajánló