Megújul a bagimajori szélmalom

A Kengyel határában álló szélmalom a környék emblematikus épülete. A közel kétszáz éves malom évről évre egyre rosszabb állapotba került, így felújítását túl sokáig már nem lehetett halogatni.

Szerző:
MTI/ TM
Fotó:
Fotó: Mészáros János / MTI
2019. január 28.

A Kengyel határában álló szélmalom a környék emblematikus épülete. A közel kétszáz éves malom évről évre egyre rosszabb állapotba került, így felújítását túl sokáig már nem lehetett halogatni.

Ha valaki először utazik a Martfű és Szolnok közötti vasútvonalon, Bagimajornál garantáltan az ablakhoz tapad. Itt áll ugyanis az a szélmalom, amely még úgy is különleges látványt nyújt, hogy finoman szólva sincs jó állapotban. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kengyel határában található építményt tavaly be is kellett zárni egy időre, mert a malom fő tartógerendája eltört.

 


Idén tavasszal azonban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán nyert 110 millió forintból megújul a szélmalom - közölte az MTI-vel Kengyel polgármestere, Nagy Szilárd. A kivitelezés idén tavasszal kezdődik, ám hogy mikorra készülnek el, az a károsodás mértékétől függ.


Az 1850 körül épült malom egy kunhalom tetején áll. A tizenöt méter magas, négyszintes téglaépületet az Almásy család építtette, majd tőlük vásárolta meg azt később a Baghy család, amelynek tagjai a századfordulótól a II. világháborúig voltak a terület birtokosai. A malmot az 1960-as években felújítottak, majd alkotóházként használták.

 


Kengyel környékén több kunhalom is van. Ezek egyike a Szélmalom-domb, amely botanikai szempontból is fontos, ugyanis a nyolc méter magas kiemelkedés megőrzött még valamit az egykor nagy területet borító löszpusztagyepek növényzetéből. Találhatunk itt például kunkorgó árvalányhajat, taréjos búzafüvet és néhány tő heverő seprűfű is fellelhető.


A környék turisztikai vonzerejét a malom mellett még a szomszédos halastó is fokozza, amely különösen az őszi vonulás idején izgalmas célpont a madarászok számára. A közelben egy kis magaslaton áll a szép bagimajori kápolna is, amelyet szintén a Baghy család építtetett. Az uradalom része volt az egykori számtartói lakás is, amelyben később iskola működött. A pályázat keretében ezt is hasznosítani szeretnék, és a tervek szerint a szélmalom mellett egy tanösvényt és egy parkolót is kialakítanak.

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

A múlt őrzői - Kunhalmok az Alföldön

Kastélyok és kunhalmok a Dél-Tiszántúlon

Egy hely, ahol pilótának érezheted magad

Grófok a Körös-parton - Városi séta Szarvason
 

Cikkajánló