Megújult a Kisvátyoni tanösvény

A mocsárrétek világát bemutató szakaszon kicserélték a pallósort, így a jó időben már biztosan száraz zoknival úszod meg a Kis-Sárrét népszerű tanösvényét.

Szerző:
kmnp.hu
2017. február 28.

A mocsárrétek világát bemutató szakaszon kicserélték a pallósort, így a jó időben már biztosan száraz zoknival úszod meg a Kis-Sárrét népszerű tanösvényét.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kis-Sárréti területi egységén, Geszt és Zsadány határában 2004-ben adták át a közel nyolc kilométeres a Kisvátyoni tanösvényt, ami a változatos élőhelyeket és a hozzájuk kötődő élővilágot tárja a látogatók elé. A kezdő lépések egy pallósoron vezetnek, ami mocsárréten ível keresztül. Ennek javítása mostanra vált szükségessé.

 

A mocsárréten átívelő megújult pallósor


Az év első felében a réten víz áll, afölött lehet sétálni. A pallósoron vízisiklók, mocsári teknősök napoznak, szitakötők pihennek meg a korláton. A látogatók közelről figyelhetik meg a vízben úszó vöröshasú unkákat, miközben a réti tücsökmadár, távolabb az énekes nádiposzáta énekét hallhatják. Nyár közepétől nyílik a virágkáka, és elborítja a kiszáradó részeket bennszülött, védett növényünk, a kisfészkű aszat.

 

A teljes pallósor nyári környezetben


A tanösvény idős erdőfolton, száraz gyepeken, mocsárszéleken jut el a halastavak partján álló megfigyelő toronyhoz, majd onnan indul a közút felé a Nagy-Zsombék elárasztott területe mentén.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megújul a Körösvölgyi Látogatóközpont Szarvason

A száraz-éri réti csíkok nem fáznak

Réti fülesbagoly keveredett erdei rokonai közé

Egyre színesebb a biharugrai madárvilág

 

Cikkajánló