Megújult turistaházak a Bakonyban

A Bakonyerdő Zrt. komplex turisztikai fejlesztéssorozata keretében felújították és átadták a Hubertlaki kulcsosházat, valamint a Malasics-házat a természetjáróknak.
 

Szerző:
MTSZ
Fotó:
Bodó Róbert
Bakonyerdő Zrt
Váraljai János
2014. október 27.

A Bakonyerdő Zrt. komplex turisztikai fejlesztéssorozata keretében felújították és átadták a Hubertlaki kulcsosházat, valamint a Malasics-házat a természetjáróknak.
 

Az ugodi Hubertlaki kulcsosház felújítását a Bakonyerdő Zrt. - európai uniós pályázati projekt keretein belül - a Magyar Természetjáró Szövetséggel (MTSZ) karöltve végezte el.

 

Az ünnepségen beszédet mondott Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója, Veres Tibor, Ugod község polgármestere és az MTSZ képviseletében Bogyó András.

 

A Hubertlaki kulcsosház a Bakony erdeinek egyik hangulatos zugában, egy ligetes völgyben helyezkedik el, alig néhány száz méterre a romantikus Hubertlaki-tótól. A ház két épületrészből áll. Az egyikben lévő tágas étkező és konyha kitűnő lehetőséget nyújt a másik épületben megszállt vándoroknak a főzőcskézéshez, falatozáshoz. A szállóépületben négy igényesen felújított szoba található összesen 18 férőhellyel.

 

 

A Hubertlaki kulcsosház

 

A Bakonyerdő Zrt. komplex turisztikai fejlesztéssorozata eredményeként megújult a csehbányai Malasics-ház is. Az épület korábban erdészházként működött. Az Országos Kéktúra útvonalához viszonyított elhelyezkedése miatt kézenfekvő volt, hogy a továbbiakban kulcsosházként szolgálja a turistaforgalmat.

 

Az épület szerkezete jó állapotban volt, de a vakolatot, a burkolatokat és a nyílászárókat felújították. A meglévő lakótérbe főzőtéri vizesblokk került, a korábbi raktártérből pedig vizesblokk készült. A ház új elektromos-, vízvezeték- és csatornarendszert kapott. Az erdei szálláshely két szobával és 11 férőhellyel várja a turistákat.

 

 

Malasics-ház

 

VISSZATEKINTÉS
A Farkasgyepűi Erdészet működési körletébe és Ugod községhatárába tartozó Hamuházi réten állt az a vadászkastély, amelyet még az Esterházyak építettek és az 1900-as évek elején leégett. 1935-ben újjáépítették, de évtizedekkel később ismét a tűz martaléka lett.

 

A háztól néhány száz méterre található bakonyi Gyilkos-tó, korábbi nevén Hubertlaki-tó varázslatos látványt nyújt az év minden szakában. Ezt a természetesnek tűnő mesterséges tavat Weibl Elemér, az Ugodi Erdészet egykori vezetője, a Franciavágási Fűrészüzem vezetőjének, Weibl Lászlónak az édesapja létesítette, elzárva a Hamuházi-Séd patakot. Ennek a különleges látványosságnak messze földről a csodájára járnak.

 

Korábbi híradás a projektről:
Bakonyerdő Zrt. - az OKK Nyugat-dunántúli régiójának fejlesztése (2013.11.22.)

 

Kapcsolódó cikkek:
Megújult az Országos Kéktúra útvonal kelet-bakonyi szakasza

Újabb hiánypótló turisztikai látványosság a Bakonyban

Cikkajánló