Mérgezett rétisast találtak Kiskunlacházán

Ezúttal szerencséje volt a rétisasnak, de az esetek többségében sajnos belepusztulnak a mérgezésbe. A most pórul járt ragadozómadár már szabad, elengedésének pillanatairól egy szép videót is mutatunk.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pfeifer Rikárd
Szendőfi Balázs
2023. február 2.

Ezúttal szerencséje volt a rétisasnak, de az esetek többségében sajnos belepusztulnak a mérgezésbe. A most pórul járt ragadozómadár már szabad, elengedésének pillanatairól egy szép videót is mutatunk.

Január 29-én vasárnap kapott jelzést a Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI) Igazgatósága, hogy egy Kiskunlacháza határában lévő gyümölcsösbe esett egy rétisas. A magatehetetlen állaton egyértelműen a mérgezés jelei látszódtak: szétterjesztett szárnyak, görcsbe szorult karmos lábak, hányásnyomok – tudtuk meg Hegyi Zoltántól, a DINPI munkatársától. Az öreg sas párja ezalatt végig a levegőben keringett.

Zoltán a helyi illetékes Ráckevei Dunaági Horgász Szövetségtől riasztotta Pfeifer Rikárdot, aki azonnal a helyszínre sietett, majd a Budapesti Állatkert kórházába szállította a megmérgezett állatot, ahol egyből megkezdték a sas kezelését. Szerencsére nagyon jól reagált az atropinos kezelésre, amit mérgezéseknél szoktak alkalmazni, és már másnap reggel lábra állt.

Kondíciója két nap alatt teljesen helyreállt, ezért nem volt miért tovább fogságban tartani, így február elsején délelőtt szabadon is engedték a megtalálás helyén.

A sas visszanyert hatalmas erejét pedig mi sem mutatja jobban, hogy meg sem várta, míg kinyitják neki a ketrec ajtaját, hanem maga rúgta ki azt, és már repült is el a messzeségbe, vissza a párjához, nem hagyott sok időt a jelenlévőknek arra, hogy elmerengjenek az elengedés pillanatain. Ebben a szerencsés esetben pedig ez a pár nap kiesés, amit a rétisaspár külön töltött, nem hiúsítja meg az idei költést sem.

A rétisas szabadon engedésénél Szendőfi Balázs természetfilmes is jelen volt, aki ezt a lenyűgöző videót készítette erről a nem mindennapi eseményről:

A rétisason gyűrű is volt, és az MME gyűrűzési adatbázisa alapján kiderült, hogy Sátorhelyen gyűrűzték meg 2017-ben első éves madárként. Ezúttal óriási szerencséje volt ennek a sasnak, mivel az ilyen mérgezéses esetek többségében elpusztulnak a mérgezett egyedek. Természetesen nyomozás is indult, hogy kiderítsék, mi okozhatta a mérgezést. Hétfőn a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület méreg- és tetemkereső kutyás egysége és a Nemzeti Nyomozó Iroda ment ki a helyszínre, és egy napig kutattak a területen, de nem találtak mérgezéses nyomokat, se további tetemeket, vagy csalikat. Ettől függetlenül jobban fogják figyelni most ezt a területet a nemzeti park munkatársai, hogy ha mégis előkerülne még tetem, netán a mérgezés forrása, akkor a végére tudjanak járni ennek az esetnek.

Magyarországon jelenleg 200-250 pár rétisas fészkel, az őket ért mérgezéses esetek száma évenként változó, úgy 1-3 egyedet érinthet.

Az, hogy a mostani esetben mi okozhatta a mérgezést, nem tudni, mivel a pórul járt sasból nem sikerült mintát venni, így csak feltételezés, hogy karbofurán. De Hegyi Zoltán elmondása szerint a mérgezéses esetekben szóba jöhet még az ólommérgezés, amikor táplálékkal visz be annyi ólmot a madár a szervezetébe, hogy az okozza a halálát, vagy épp rosszul vagy szabálytalanul kihelyezett rágcsálóirtók, ekkor a megmérgezett rágcsálók elfogyasztása miatt pusztulhat el a sas.

Cikkajánló