Mesés képekkel remekeltek a magyar természetfotósok

A holland szervezésű Nature Photographer Of The Year pályázatán több magyar fotós alkotását is díjazták, két kategóriát pedig meg is nyertek. Mutatjuk a hazai sikereket és a pályázat legjobb képeit.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Nature Photographer of The Year 2022
2022. december 20.

A holland szervezésű Nature Photographer Of The Year pályázatán több magyar fotós alkotását is díjazták, két kategóriát pedig meg is nyertek. Mutatjuk a hazai sikereket és a pályázat legjobb képeit.

Idén hetedik alkalommal rendezték meg a Nature Photographer Of The Year (NPOTY) természetfotós pályázatot, amely viszonylag fiatalnak mondható, azonban ezalatt a pár év alatt egy igen nívós versennyé nőtte ki magát.

Az idei volt az eddigi legsikeresebb a számok tekintetében, ugyanis 96 országból 20952 fotó érkezett be.

A NPOTY egy olyan természetfotós pályázat, amelyen a művészi megoldásokat, az izgalmas és merész képi ötleteket díjazzák a leginkább.

Így nem is annyira meglepő, hogy Daróczi Csaba idén is remekül szerepelt a pályázaton, hiszen nem állnak messze tőle a formabontó kompozíciók. Csaba 2019-ben egyébként abszolút győztese lett ennek a pályázatnak, abban az évben ugyanis szinte tarolt a hazai és nemzetközi természetfotós versenyeken üregi nyulas fotóival. Bár ezúttal nem sikerült a fődíjat elhoznia, de a Nature Art kategóriát megnyerte ezzel a szürreális hatású képével.

A Soltvadkert melletti tónál készült fotón a fagyott vízfelszínen kialakult izgalmas formákat láthatunk, amelyek sok fotóst megihlettek már. Azonban csavart egyet a dolgon, ugyanis már amikor komponálta a jégformákat a vízben visszatükröződő fákkal, már akkor tudta, hogy ez a kép 180 fokkal elforgatva lesz a legizgalmasabb. És jól gondolta, hiszen ez a feje tetejére állított csodavilág a zsűrit is egyértelműen meggyőzte.

Daróczi Csaba még egy fotóval remekelt idén, a Növények és gombák kategóriában második lett ezzel a szintén izgalmas látványvilágú képével.

Bár Csaba nagyon sokszor dolgozik akár hónapokig is egy előre kigondolt látványvilág megalkotásán, ez a fotó jó példa arra, hogy olykor a figyelmes szem is akadhat remek fotótémára. Ebben az esetben már épp indult volna haza, ugyanis a remélt békaliliom-virágzás még nem indult meg, amikor észrevette, hogy egy fa úgy árnyékolja a vízfelszínt, hogy a tükröződő felületen egy résnyi betekintést enged a víz alatt már készülődő növényekre.

A NPOTY pályázatán idén még egy kategóriagyőzelemnek örülhetünk, a Tájképek között Urbán Helga lett az első ezzel a remek téli fotójával.

Helga fotóival már más pályázatokon is találkozhattunk, de ez eddig a legnagyobb fotós elismerése. A drónnal készült képen egy Sajószöged melletti bányató apró szigetét örökítette meg a befagyott víz izgalmas jégformáival.

Még négy magyar fotós képeit emelték be a verseny legjobbjai közé, a Növények és gombák kategóriában Potyó Imre kapott Highly Commended elismerést ezért a mesés gombaspórás fotójáért.

Imi már közel egy évtizede fotóz spórafelhőket eregető gombákat, de úgy tűnik, megunhatatlan ez a téma számára. A gombafelhők ugyanis újabb és újabb érdekes formákat alkotnak a levegőben, fotózásuk pedig nem is olyan könnyű, sok próbálkozás és tapasztalat szükséges egy-egy ilyen gyönyörű kép elkészítéséhez.

Az Ember és természet kategóriában a magyarok közül Tóth László fotója került be a legjobbak közé, a gyönyörű kompozíciójú kép egy szomorú történést örökít meg.

László az Aggteleki Nemzeti Park területén, egy erdő szélén pillantott meg egy fedetlen kutat. Amikor belenézett, ez a látvány fogadta, egy macskabagoly lelte benne halálát,. A bagoly valószínűleg valamilyen mozgás észlelése és némi zsákmány reményében repült a kútba, ahonnan sajnos már nem tudott kijönni.

Az Egyéb állatok kategóriában is született magyar siker, itt Mácsai Krisztina kapott Highly Commended elismerést ezért a helyes pókportréért.

Krisztina egyik kedvenc területe a makrófótózás, és amint látjuk, a pókokat is kedvelei. Ahhoz, hogy ezt az apró pókot ebben a szögben tudja megfotózni, keresnie kellett egy olyan példányt, amely elég magasan van ahhoz, hogy alá tudjon kerülni. Ugyanis ezek a pókok általában lefelé néznek. De nagyon szerette volna megörökíteni ezt az érdekes látványt, ahogy ezek a pókok várják a hálóba beakadó zsákmányt.

Ilyenkor úgy néznek ki, mintha egy apró kis sátorba bújtak volna be, ez a tipikus „készenléti üzemmód” náluk.

Még az sem akadályozta meg Krisztinát, hogy elkészítse ezt a fotót, hogy épp két makróobjektív között volt, ugyanis a régit már eladta, az új pedig még nemérkezett meg. Így kénytelen volt a kezdeti technikát bevetni, azaz közgyűrűket használni a makrófotózáshoz. Ebből is látszik, hogy a technika csak egy eszköz, a jó képhez szükség van jó szemre, és kitartásra is.

Még egy magyar hölgy fotós díjaztak idén ezen a pályázaton, mégpedig a Fekete-fehér kategóriában került be a legjobbak közé Szabó Irma izgalmas, nagy kócsagos fotójával.

Irma nagyon kedveli az ellenfényes fotókat, így amikor lesből fotózik, ott is igyekszik úgy helyezkedni, hogy a nappal szemben legyen és úgy tudja megörökíteni témáit. Gyönyörűen néz ki, ahogy a madarak tollait átvilágítja a fény, ezen a fotón pedig egy izgalmas árnyjátéknak adott teret a nagy kócsag kitárt szárnya.

Idén a pályázat abszolút győztese az orosz Dmitry Kokh lett, jegesmedvékről készült fotójával.

A kép csak egy kiemelt darabja egy sok képből álló sorozatnak, amely egy egészen szürreális képet mutat arról, mi várhat a Föld lakóira. Dmitry 2021-ben egy rég tervezett útra indult el Csukcsföldre és a Jeges-tengeren található Vrangel-szigetre. Végighajózták a tengerpartot, és több mint 1200 mérföldet tettek meg érintetlen tájakon, közben elhagyott falvakat is láttak. Egyik nap rossz időt jósoltak, így egy kis szigetre, a Koljucsin-szigetre igyekeztek a vihar elől. A sziget sarki meteorológiai állomásáról ismert, amely a szovjet időkben működött ott. Az állomást 1992-ben bezárták, a falut pedig elhagyták lakóik.

Azonban Dmitry és utastársai mozgásra lettek figyelmesek a házak ablakaiban. A távcsőben pedig azt látták, hogy jegesmedvék vették birtokukba az elhagyott falut.

Jobban mondva kíváncsian kutatták fel a házakat, hátha élelemre akadnak. Úgy 20 hím medve járta a házakat, a nőstények a kölykökkel inkább a part közelében maradtak. A fotókat Dmitry drón segítségével készítette, amelyre alacsony zajt szintű propellereket szerelt, hogy minél kevésbé zavarja a medvéket. Türelmesen megvárta, míg hozzászoknak a medvék a számukra furcsa madárnak tűnő tárgyhoz és nagyon óvatosan közelített hozzájuk. Az elkészült képek pedig már több nemzetközi pályázaton is szép sikereket értek el, a NPOTY-en pedig az Ember és természet kategóriában lett győztes, ahonnan aztán a pályázat fődíját is megkapta. Egy másik fotójával pedig az Állatportrék kategóriát is megnyerte.

Érdekes, hogy a pályázat Fred Hazelhoff nevével jegyzett portfólió kategóriáját is egy medvés sorozat nyerte meg, amely szintén az állatok és emberek kapcsolatát feszegeti. David Hup és Michiel van Noppen fiatal holland fotósok a romániai barna medvék nyomába eredtek. Négy éven át járták a Kárpátok még kevésbé benépesedett falvait, ahol a medvék jelenléte egyértelműen érezhető.

Az őserdők illegális fakitermelése miatt a medvék élőhelye és tápláléka egyre szűkösebbé válik, így a falvakban keresnek élelmet, amely rendszeres konfliktusokat szül.

Ugyanakkor a medvéket nagy tisztelet is övezi ezeken a vidékeken, több városban a mai napig megtartják a hagyományos „medvetáncot” telente. A tánc a föld megtermékenyítésére és megtisztítására, a gonosz szellemek elűzésére és az új év üdvözlésére szolgál.

A európai barnamedve-populáció csaknem fele Romániában él, amely mintegy 6000 példány lehet. A sűrű romániai állomány miatt a medvék és az emberek közti konfliktusok megszaporodtak, a békés együttélés pedig egyre nehezebb.

Cikkünk végén mutatunk még nektek néhány nagyon szép fotót a pályázat díjazott képeiből, a galériát az alábbi képre kattintva láthatjátok. Ha megnénétek az NPOTY összes győztes és döntős fotóját, akkor látogassatok el a pályázat oldalára ide kattintva.

Cikkajánló