Mi nyüzsög a tiszta vizű patakokban?

Mintha víz alatti hangyabolyt látnánk, úgy nyüzsögnek az apró bolharákok a csörgedező patakokban. De vajon mi ez az őrült rohangálás, amit videónkon is láthattok?

Szöveg és fotó:
2022. április 21.

Mintha víz alatti hangyabolyt látnánk, úgy nyüzsögnek az apró bolharákok a csörgedező patakokban. De vajon mi ez az őrült rohangálás, amit videónkon is láthattok?

Amikor Mátraverebély-Szentkúton jártunk, tettünk egy sétát is a környező erdőkben. A Szentkúti-patak halkan csörgedezett a völgyben, mi pedig több helyen is meglestük, vajon milyen apró élőlények élnek benne. Nem is kellett nagyon keresnünk, ahogy közelebbről megnéztük, egyből hatalmas nyüzsgést láttunk, bolharákok sokasága rohangált mindenfelé a tiszta vizű patakban. Természetesen rajtuk kívül sok egyéb vízi gerinctelen megtalálható a patakokban, rovarok, férgek, tegzeslárvák, álkérészlárvák, apró csigák is, de a bolharákok azok, akik mit sem törődve a fürkésző tekintetekkel, bátran száguldoznak a vízben. Percekig nézegettük őket, ahogy látszólag céltalanul sürögtek-forogtak, miközben néhányuk egy másik bolharákot is cipelt magával.

Természetesen egyáltalán nem csak kedvtelésből rohangálnak, a bolharákoknak ez az alaptermészetük, és mint a hangyák, ugyanolyan szorgalmasan teszik közben a dolgukat. És hogy mi a dolguk?

A bolharákok amolyan takarítószemélyzetként funkcionálnak, a vízbe hulló leveleket eszegetik, segítik azok lebontását.

Ha a patakban pókhálószerű levelet, azaz olyat láttok, amelynek csak az erezete maradt meg, akkor biztosak lehettek benne, hogy bolharákok lakják azt.

A felemáslábú rákok közé tartozó bolharákok a legelterjedtebb édesvízi rákok világszerte. Számos fajuk létezik, élnek szinte minden patakban, legyen az kicsi vagy nagy, hegyi vagy síkvidéki, de kisebb állóvizekben, sőt felszín alatti vizekben is megtalálhatóak.

Középhegységi patakjainkat leginkább a közönséges bolharákok népesítik be. Nevüket pedig onnan kapták, hogy potrohlábaik segítségével szökellve úsznak.

De vajon miért cipeli az egyik a másikat? A bolharákok nem tétlenkednek, miközben megy a lakmározás, többen párba állnak, azaz a hímek megragadják a nőstényeket, és párzanak. És ezt egész évben folyamatosan teszik, az évszak nem számít nekik.

A bolharákoknak nagyon fontos ökológiai szerepük is van a vízi életközösségekben, ugyanis nagy számuknak köszönhetően az egyik legjelentősebb lebontó szervezetek, emellett jelentős táplálékforrást jelentenek más szervezeteknek, például halaknak, kétéltűeknek.

Ahhoz, hogy megmaradjanak, óvnunk kell vizeinket, de nemcsak a szennyezéstől, hanem hogy egyáltalán maradjanak. Sajnos az ember folyamatos terjeszkedése mellett az egyre nagyobb aszályos időszakok is veszélyeztetik a patakokat és egyéb vizes élőhelyeket. Ha nincs víz, nincs élet sem. Ha eltűnnek ezek az apró, szorgos lények, velük együtt fog eltűnni a többi élőlény is, amelyek egy élőhelyi közösséget alkotnak velük. A még meglévő folyók és állóvizek megóvásában segíthet, ha például a partjukra árnyékot adó fákat ültetnek.

Cikkajánló