A madárvilág Einsteinjei – a varjak

A varjak nem tartoznak a legnépszerűbb madarak közé, pedig számos ok miatt elképesztően érdekes társaság az övék. Itt van mindjárt az intelligenciájuk, amivel nem egyszer ejtették már ámulatba a világot.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
2023. április 6.

A varjak nem tartoznak a legnépszerűbb madarak közé, pedig számos ok miatt elképesztően érdekes társaság az övék. Itt van mindjárt az intelligenciájuk, amivel nem egyszer ejtették már ámulatba a világot.

Talán az egyik legismertebb varjú, Betty az új-kaledóniai varjú volt, aki a kétezres évek elején az oxfordi kutatók szeme láttára készített eszközt, hogy hozzájusson a szűk csőbe rejtett táplálékhoz. Betty fogta a cső mellé kirakott drótot, dolgozgatott kicsit rajta, majd egy meghajlított kampóval tért vissza, amivel könnyedén kihalászta a neki szánt finomságokat.

De a hétköznapokban is szemtanúi lehetünk leleményes észjárásuknak. Bár a dió héját maguk is össze tudják roppantani, mégis gyakori látvány, hogy a varjak dióval a csőrükben fölemelkednek, majd a magasból leejtik azt, és így törik össze, de van, hogy csak leteszik az útra, és várják, hogy az elsuhanó autók törjék azt össze.

Hazánkban a vetési és a dolmányos varjú a két legelterjedtebb faj, de létezik egy harmadik faj vagy alfaj, erről megy a vita, a kormos varjú, amely leginkább a nyugati határszélen figyelhető meg.

A vetési varjúról sokan azt gondolják, nálunk sok él ebből a fajból, pedig ez nincs így. Régen sokfelé lehetett varjútelepeket látni, ma már ez nem igaz. A vadászat és a megfelelő élőhelyek eltűnése miatt számuk nagyon megcsappant, és ezért is húzódtak be a lakott területekre, ahol nem fenyegette őket vadászat és táplálékot is bőségesen találnak. Télen sokkal több vetési varjút láthatunk, mivel a hazai állomány mellé északról érkező telelők is jönnek.

A vetési varjak jelenléte egy másik védett madárfaj számára is fontos. Ők a kék vércsék, melyek nem építenek saját fészket, a varjútelepeken fészkelnek. A társbérlet konfliktusmentes, mire a kék vércsék április végén, május elején hazaérkeznek Afrikából, a kis varjak már kirepülnek.





Cikkajánló