Hírek

Minden, amit tudni akarsz az erdőkről

A WWF új, ingyenesen elérhető videói az erdei állatok jelenlegi helyzetéről, védelmük módjairól és a fenntartható erdőgazdálkodás lehetőségeiről szólnak.

Szerző:
WWF Magyarország
Fotó:
Fritz Pölking / WWF
2017. március 1.

A WWF új, ingyenesen elérhető videói az erdei állatok jelenlegi helyzetéről, védelmük módjairól és a fenntartható erdőgazdálkodás lehetőségeiről szólnak.

Milyen erdőt szeretnének a denevérek? És a madarak? Mi a holtfa szerepe az erdei életközösségekben? - minderre választ ad a WWF Magyarország új, YouTube-on ingyenesen elérhető E-kampusza. Az online előadások átfogó képet adnak az erdőhöz kötődő állatcsoportok (denevérek, rovarok, odúlakó madarak) jelenlegi helyzetéről, valamint megóvásuk módjairól. Cél az is, hogy a fenntartható erdőgazdálkodás lehetőségeit bemutassák.
Három szakmai előadást rögzítettek a „Kárpáti erdeink kutatása” című projekt keretében, ezeket tették közzé a WWF YouTube csatornáján

 

Akár hiúzzal is találkozhatunk erdeinkben, a WWF Hiúzvédelmi Programjával igyekszik segíteni őket hazánkban


Az erdei életközösségek szereplőinek bonyolult kölcsönhatásairól Bajor Zoltán, Dr. Görföl Tamás és Dr. Ódor Péter beszélnek - mindannyian gyakorlott terepi szakemberek, akik éveket töltöttek az erdők mélyén, ritka és gyakori fajokat egyaránt vizsgálva. A kiselőadások hasznos kiegészítői lehetnek a középiskolai biológia óráknak, egyetemi kurzusoknak, de az erdőt járó turisták számára is érdekes információkat tartogatnak.

 

A felvételek ide kattintva érhetők el. 

 

Kárpáti erdeink kutatása
A Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a WWF Magyarország és a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület együttműködésében valósul meg. Külső partnerként kiemelt jelentőségű a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság, mint irányító hatóság és az Ipoly Erdő Zrt., mint erdőgazdálkodó együttműködése. A projekt mintegy 50 000 hektár erdőterületről, valamint az Európai Unió szintjén jelentős állatfajokról gyűjtött új adatokat 2012 és 2017 között.
 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Veszélyben Magyarország legidősebb erdei

Magyar kutatóprogram az erdőpusztulások ellen

Ez a cincér akár erdőket is képes kipusztítani

Érdemes vadabbnak hagyni az erdőinket

Cikkajánló