Mitől függenek a kék vércsék?

Maratoni repülés után lassanként már érkeznek hazánkba a kék vércsék. A faj a Kárpát-medencében képviselteti magát a legnagyobb számban az Európai Unión belül, ezért nem mindegy, hogyan bánunk vele.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Öze Péter / Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2022. április 27.

Maratoni repülés után lassanként már érkeznek hazánkba a kék vércsék. A faj a Kárpát-medencében képviselteti magát a legnagyobb számban az Európai Unión belül, ezért nem mindegy, hogyan bánunk vele.

Mivel a kék vércsék a telet Dél-Afrikában töltik, hosszú utat kell megtenniük hazáig. Angolában gyülekeznek a vonulásig, előbb az Egyenlítő menti esőerdőket szelik át, aztán vagy átkelnek egy maratoni repüléssel a Szaharán, vagy egy hosszabb kerülőutat választanak. Legkorábban április közepén érkeznek költőterületeikre, a leggyorsabbaké értelemszerűen a legjobb költőhelyek.

Nem építenek saját fészket, elsősorban varjúfélék üres fészkeit foglalják el, ezért a varjak megcsappant száma a kék vércsék megfogyatkozásához is vezetett. A szakemberek manapság odútelepek létesítésével segítik a kék vércséket, amit szerencsére a madarak szívesen elfoglalnak. Ma már a hazai állomány 2/3-a műfészkekben költ. Az Európai Unió legnagyobb állománya fészkel a Kárpát-medencében. Ma 1200 pár körül mozog a magyarországi kék vércsék száma, elsősorban az ország középső és keleti részén, az Alföld sík vidékein költenek.

Cserebökény térségében 250 költőládát helyeztek ki, amelyeket a most visszaérkezett kék vércsék már kezdenek elfoglalni. Eddig 30-40 egyedet figyeltek meg a térségben. Tavaly 116 pár költött, és idén is jó eredményeket várnak. A kék vércsék május-júniusban rakják le téglavörös tojásaikat, három, négy, ritkán öt darabot. A tojó és a hím is kotlik rajtuk, nagyjából négy hétig, ezután kelnek ki a fiókák, amelyek négyhetes korukban lesznek röpképesek.

A Filmdzsungel stúdió videójából még többet tudhatsz meg a kék vércsékről.

Cikkajánló