Mókásan néz ki a gólyafészekből kikandikáló bagoly

A sztori vége viszont sajnos nem biztos, hogy mókás lesz: a fülesbagoly kényszerből foglalta el az üres gólyafészket, a fiókák pedig lehet, hogy veszélyben forognak majd.

Szerző:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
Fotó:
Adobe Stock
Duna-Dráva Nemzeti Park
2019. május 10.

A sztori vége viszont sajnos nem biztos, hogy mókás lesz: a fülesbagoly kényszerből foglalta el az üres gólyafészket, a fiókák pedig lehet, hogy veszélyben forognak majd.

Az erdei fülesbaglyok nem építenek fészket, hanem varjúk, szarkák elhagyott lakhelyeire költöznek be. Ha viszont nem találnak ilyet, oda fészkelnek, ahova tudnak. „Madarászpályafutásom több évtizede alatt találtam már földön, rőzserakás alatt, kikorhadt, sekély faodúban fészkelő erdei fülesbaglyot. Időnként nagytestű madarak elhagyott fészkét is elfoglalják. Ilyen fészekfoglalást tapasztaltam az idén, Mattyon. A falu szélén van egy évek óta lakatlan fehérgólya-fészek. Ebben telepedett meg az erdei fülesbagoly” - írja Wágner László természetvédelmi őr a Duna-Dráva Nemzeti Park Facebook-oldalon.

 


A 450 méterre lévő legelőn csak egy dolmányosvarjú-fészek van, amit egy másik bagolypár foglalt el, több viszont nincs, így egyértelmű, hogy kényszermegoldásról van szó. A gond az, hogy a fehér gólya fészke nem a legmegfelelőbb az erdei fülesbaglyok számára, mert semmi nem árnyékolja azt. A cseperedő fiókákra valószínűleg szomorú sors vár: „A tűző nap elől még röpképességük elérése előtt kiugrálnak a fészekből, és a legtöbb esetben el is pusztulnak a több méteres zuhanástól, vagy kutyák, macskák fogják meg őket.”

 


A kisbaglyok természetes fészkelőhelyen is kimásznak, még mielőtt repülni tudnának, és a közelben lévő ágakon várják a szülőket a táplálékkal, de időnként az is előfordul, hogy lepottyannak a földre. Ha ilyet látunk, az a legjobb, ha egyszerűen visszarakjuk a baglyot egy közel fa ágára, ahonnan majd feljebb mászik. Az se rettentsen el senkit, hogy a nagyobb fiókák a csőrük pattogtatásával, szárnyaik felemelésével igyekeznek nagyobbnak, erősebbnek látszani, de „nem olyan vadak, mint amilyennek mutatják magukat” - magyarázza a Facebook-posztban Wágner László.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megszámolták a mátrai uhukat

Gyönyörű hóbagoly érkezett Budakeszire

Néhány hete kelt ki a tojásból ez erdei fülesbagoly

A legfurcsább barátság: a kutya és a baglyok

Cikkajánló