Virtuális programajánló otthonra

Koronavírus-járvány idején sem kell nélkülöznünk a programokat, csak most áttevődik minden a virtuális térbe. Összegyűjtöttünk néhány érdekes és szórakoztató online programot, amivel hasznosan és tartalmasan töltheted el a szabadidődet a négy fal között.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
2020. március 26.

Koronavírus-járvány idején sem kell nélkülöznünk a programokat, csak most áttevődik minden a virtuális térbe. Összegyűjtöttünk néhány érdekes és szórakoztató online programot, amivel hasznosan és tartalmasan töltheted el a szabadidődet a négy fal között.

Egy kis mozgás mindenkinek kell

Az előttünk álló időszak végét még nem látjuk, lehet, hogy akár hónapokig is eltarthat az önként vállat „maradjotthon-projektünk”. A hosszan tartó bezártság azonban depressziót és szorongást okozhat, amely a napirendbe iktatott mozgás segítségével csökkenthető. Ezért, akinek az életmódjához hozzátartozik a rendszeres mozgás, az a neten számtalan edzésprogramot és tornaórát találhat, melyet otthon, akár kis helyen is elvégezhet.

Klassz online kezdeményezések indultak a járvány hatására, amelyek igazán változatos programokat kínálnak. Jógaórákat és egyéb edzéseket is találunk ingyenes közvetítések formájában a Youtube-on, a Facebookon vagy más videós oldalakon. Remek alkalom ez a kényszerű bezártság, hogy kipróbáljunk valami újat.


És jöjjön egy kis kulturális ajánló!

44 lapszámnyi izgalmas történelem

Történelem iránt érdeklődőknek és oktatási segédanyagként pedagógusoknak is ajánljuk a Múlt-kor digitális archívumát, melyet a magazin szerkesztősége április 30-ig ingyenesen letölthetővé tesz. Az elmúlt tíz év lapszámainak sok száz érdekes cikke olvasható most korlátozás nélkül.

Hol?

Regisztráció után a Múlt-kor weboldalán

Mikor?

2020. április 30-ig


12 kiadó közel 15 ezer könyve olvasható a neten

Az Arcanum már korábban ingyenesen elérhetővé tette az újság- és folyóirat-archívumát, a héten pedig ugyanezt teszi a Szaktárs adatbázissal, aminek köszönhetően soha ilyen gazdagságban nem olvashattunk egy platformon a legkülönfélébb tudományágak szakkönyveit. 12 kiadó összes kiadványa ingyenesen elérhető április 23-ig.

Hol?

A szaktars.hu oldalon

Mikor?

2020. április 23-ig

Az MTVA is lépett, és több száz hangoskönyvet tett elérhetővé a rádióarchívumból, melyek között olyan klasszikusokat is találunk, mint a Robinson Crusoe, A Pál utcai fiúk, az Egri csillagok, A kincses sziget vagy A tizennégy karátos autó. A hangoskönyvek, rádiójátékok itt találhatók.

Hol?

MTVA rádióarchívum


Film

És eljön majd az a pont is, hogy a Netflix-nézés után valami másfajta filmélményre vágynál. A pesti Cirko-Gejzír mozi tucatnyi díjnyertes filmjét nézheted meg online ide kattintva. A Magyar Filmadatbázis összeállított egy listát, amely segítségével ingyen és legálisan megnézhetünk 100 filmkülönlegességet és klasszikust. A Nemzeti Filmintézet jóvoltából régi filmhíradókkal idézhetjük meg a múltat. Ha erre az angol nyelvű oldalra kattintasz, több mint ezer filmhez eljuthatsz, Oscar-díjas alkotásokhoz, a Moszfilm Eisenstein- és Tarkovszkij-filmekkel teli archívumához, de a némafilmrajongók is találnak maguknak néznivalót a kínálatban.

Színház

De a színházi előadásokról sem kell lemondanunk, a Katona József Színház ügyesen megoldotta a helyzetet azzal, hogy a Youtube-csatornáján már több régebbi darabját is elérhetővé tette, és a repertoár vélhetően még bővülni fog.


Muzsika

A New York-i Metropolitan Opera minden nap ingyen letölthetővé tesz egy operaelőadást. A héten például a Wagner-rajongóknak kedveznek, hiszen 7 remekművet nézhetünk meg parádés szereposztásban.

Honnan?

The Metropolitan Opera, New York

Mikor?

2020. március 23 – 29.

Hol: metopera.org vagy az opera saját applikációján keresztül

Ízelítő a Wagner-hét előadásaiból


Múzeumozz a szobádból?

A járvány idejére a múzeumok is bezártak, ami viszont jó hír, hogy az online térben tartják a kapcsolatot a látogatókkal. Így olyan világhírű múzeumokban tehetünk virtuális sétákat, mint a British Museum, az Uffizi, a Metropolitan Museum, a Vatikáni Múzeum, és ha kedvünk tartja, akár rá is zoomolhatunk Michelangelo freskóinak részleteire a Sixtus-kápolnában. A berlini Pergamon Museum Németország egyik legnagyobb múzeuma, és rengeteg olyan ősi tárgynak ad otthont, ami egyedülálló a világon. A virtuális tárlatvezetéssel az antik gyűjtemények mellett a fotelből például megnézhetjük a híres babiloni Istár-kaput és a pergamoni Zeusz-oltárt is.

És ne felejtkezzünk el a magyar múzeumokról sem. A Ludwig Múzeum The Dead Web című kiállítása, a Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás és a Szépművészeti Múzeum is bejárhatók virtuálisan. Nézzük a dolgok jó oldalát, ennyire egyszerű még sosem volt a múzeumba járás.

Cikkajánló