Programok

Virtuális programajánló otthonra

Koronavírus-járvány idején sem kell nélkülöznünk a programokat, csak most áttevődik minden a virtuális térbe. Összegyűjtöttünk néhány érdekes és szórakoztató online programot, amivel hasznosan és tartalmasan töltheted el a szabadidődet a négy fal között.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
2020. március 26.

Koronavírus-járvány idején sem kell nélkülöznünk a programokat, csak most áttevődik minden a virtuális térbe. Összegyűjtöttünk néhány érdekes és szórakoztató online programot, amivel hasznosan és tartalmasan töltheted el a szabadidődet a négy fal között.

Egy kis mozgás mindenkinek kell

Az előttünk álló időszak végét még nem látjuk, lehet, hogy akár hónapokig is eltarthat az önként vállat „maradjotthon-projektünk”. A hosszan tartó bezártság azonban depressziót és szorongást okozhat, amely a napirendbe iktatott mozgás segítségével csökkenthető. Ezért, akinek az életmódjához hozzátartozik a rendszeres mozgás, az a neten számtalan edzésprogramot és tornaórát találhat, melyet otthon, akár kis helyen is elvégezhet.

Klassz online kezdeményezések indultak a járvány hatására, amelyek igazán változatos programokat kínálnak. Jógaórákat és egyéb edzéseket is találunk ingyenes közvetítések formájában a Youtube-on, a Facebookon vagy más videós oldalakon. Remek alkalom ez a kényszerű bezártság, hogy kipróbáljunk valami újat.

65, 83, 67, 73, 73, 0, 0, 0, 83, 83, 85, 67, 118, 51, 72, 52, 115, 73, 65, 65, 65, 65, 65, 65, 65, 69, 65, 72, 49, 83, 121, 50, 55, 68, 73, 66, 67, 56, 86, 43, 111, 47, 87, 74, 120, 106, 67, 87, 122, 105, 107, 72, 53, 70, 68, 53, 86, 54, 113, 72, 76, 103, 115, 88, 97, 81, 72, 48, 81, 89, 112, 52, 11
Fotó: Adobe Stock / Lev Dolgachov


És jöjjön egy kis kulturális ajánló!

44 lapszámnyi izgalmas történelem

Történelem iránt érdeklődőknek és oktatási segédanyagként pedagógusoknak is ajánljuk a Múlt-kor digitális archívumát, melyet a magazin szerkesztősége április 30-ig ingyenesen letölthetővé tesz. Az elmúlt tíz év lapszámainak sok száz érdekes cikke olvasható most korlátozás nélkül.

Hol?

Regisztráció után a Múlt-kor weboldalán

Mikor?

2020. április 30-ig


12 kiadó közel 15 ezer könyve olvasható a neten

Az Arcanum már korábban ingyenesen elérhetővé tette az újság- és folyóirat-archívumát, a héten pedig ugyanezt teszi a Szaktárs adatbázissal, aminek köszönhetően soha ilyen gazdagságban nem olvashattunk egy platformon a legkülönfélébb tudományágak szakkönyveit. 12 kiadó összes kiadványa ingyenesen elérhető április 23-ig.

Hol?

A szaktars.hu oldalon

Mikor?

2020. április 23-ig

Open book lying on the table in the public library
Fotó: Adobe Stock

Az MTVA is lépett, és több száz hangoskönyvet tett elérhetővé a rádióarchívumból, melyek között olyan klasszikusokat is találunk, mint a Robinson Crusoe, A Pál utcai fiúk, az Egri csillagok, A kincses sziget vagy A tizennégy karátos autó. A hangoskönyvek, rádiójátékok itt találhatók.

Hol?

MTVA rádióarchívum


Film

És eljön majd az a pont is, hogy a Netflix-nézés után valami másfajta filmélményre vágynál. A pesti Cirko-Gejzír mozi tucatnyi díjnyertes filmjét nézheted meg online ide kattintva. A Magyar Filmadatbázis összeállított egy listát, amely segítségével ingyen és legálisan megnézhetünk 100 filmkülönlegességet és klasszikust. A Nemzeti Filmintézet jóvoltából régi filmhíradókkal idézhetjük meg a múltat. Ha erre az angol nyelvű oldalra kattintasz, több mint ezer filmhez eljuthatsz, Oscar-díjas alkotásokhoz, a Moszfilm Eisenstein- és Tarkovszkij-filmekkel teli archívumához, de a némafilmrajongók is találnak maguknak néznivalót a kínálatban.

Young couple relaxing and watching movie at home. family concept
Fotó: Adobe Stock

Színház

De a színházi előadásokról sem kell lemondanunk, a Katona József Színház ügyesen megoldotta a helyzetet azzal, hogy a Youtube-csatornáján már több régebbi darabját is elérhetővé tette, és a repertoár vélhetően még bővülni fog.


Muzsika

A New York-i Metropolitan Opera minden nap ingyen letölthetővé tesz egy operaelőadást. A héten például a Wagner-rajongóknak kedveznek, hiszen 7 remekművet nézhetünk meg parádés szereposztásban.

Honnan?

The Metropolitan Opera, New York

Mikor?

2020. március 23 – 29.

Hol: metopera.org vagy az opera saját applikációján keresztül

Ízelítő a Wagner-hét előadásaiból


Múzeumozz a szobádból?

A járvány idejére a múzeumok is bezártak, ami viszont jó hír, hogy az online térben tartják a kapcsolatot a látogatókkal. Így olyan világhírű múzeumokban tehetünk virtuális sétákat, mint a British Museum, az Uffizi, a Metropolitan Museum, a Vatikáni Múzeum, és ha kedvünk tartja, akár rá is zoomolhatunk Michelangelo freskóinak részleteire a Sixtus-kápolnában. A berlini Pergamon Museum Németország egyik legnagyobb múzeuma, és rengeteg olyan ősi tárgynak ad otthont, ami egyedülálló a világon. A virtuális tárlatvezetéssel az antik gyűjtemények mellett a fotelből például megnézhetjük a híres babiloni Istár-kaput és a pergamoni Zeusz-oltárt is.

És ne felejtkezzünk el a magyar múzeumokról sem. A Ludwig Múzeum The Dead Web című kiállítása, a Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás és a Szépművészeti Múzeum is bejárhatók virtuálisan. Nézzük a dolgok jó oldalát, ennyire egyszerű még sosem volt a múzeumba járás.

Cikkajánló