Most nyílik a Csanádi-puszták különleges virága

A lila virágú balkáni csillagvirággal az országban csak néhány helyen találkozhatunk. Ezek egyike a Körös-Maros Nemzeti Park makói tájegysége, ahol milliós nagyságrendben fordul elő.

Szerző:
TM/Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. szeptember 10.

A lila virágú balkáni csillagvirággal az országban csak néhány helyen találkozhatunk. Ezek egyike a Körös-Maros Nemzeti Park makói tájegysége, ahol milliós nagyságrendben fordul elő.

A balkáni csillagvirág kizárólag ürmös pusztákon, ősgyepeken található meg, veresnadrág csenkesszel és sziki ürömmel társulásban. Az ürmös puszta speciális, szélsőséges jellegű élőhely, ugyanis tavasszal időnként víz borítja, nyáron viszont kopárra szárad, ősszel, a nagyobb esőzések hatására pedig teljesen zöldre is megsarjadhat – olvashatjuk a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Ezeket a változásokat nagyon kevés növény tolerálja, ezért az ürmös puszták növényzete nem olyan fajgazdag, mint a löszpuszta gyepeké. Tavasszal a villás boglárka, ősszel pedig a balkáni csillagvirág uralja az ürmös pusztákat. Mivel kevés konkurensük van, ezért hihetetlen mennyiségben meg tudnak jelenni. A Csanádi-pusztákon óvatos becslések szerint is több milliós nagyságrendekről van szó.

A balkáni csillagvirág aprócska, mindössze 10-15 cm magas növény. Tavasszal csak leveleket hoz, virágai nyár végén kezdenek megjelenni. A Csanádi-pusztákon vannak olyan területek, ahol szinte lila fátyolként borítják be a pici virágok a gyepeket. Szintén ebben az időszakban nyílik az ugyancsak lila színű sziki sóvirág, az azonban jóval magasabb.

A balkáni csillagvirág virágzása általában augusztus közepétől szeptember közepéig tart, de szárazabb években korábbra is tolódhat. A virág nem reggel, hanem csak a délelőtt második felében nyitja meg szirmait, teljes virágzása a nap közepén indul be, s egészen alkonyatig tart.

Cikkajánló