Most nyílik a vetővirág, amit a hangyák vetnek el

A sárga szirmú növény túlélésének záloga, hogy a hangyák nagyon szeretik a magjainak a mázbevonatát, ahogy az a videón is látszik.

Szerző:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Adobe Stock
2019. szeptember 24.

A sárga szirmú növény túlélésének záloga, hogy a hangyák nagyon szeretik a magjainak a mázbevonatát, ahogy az a videón is látszik.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén már szirmot bontott az apró vetővirág (Sternbergia colchiciflora), ami általában ritkán és rövid ideig virágzik, úgyhogy ha valaki kíváncsi rá, most érdemes útnak indulni. A növény azonban nemcsak mutatós, de egy érdekesség is kapcsolódik hozzá.

 


Borsónyi méretű terméstokjában érleli 2 mm-es magvait, melyeket mázbevonat fed. A hangyák előszeretettel lakmároznak belőle, persze nem helyben, hanem el is viszik őket a bolyba. Miután lenyalogatták a mázat, a magot ott hagyják, így a vetővirág újabb és újabb élőhelyeken bukkanhat fel. Ebbe a folyamatba enged bepillantást Vers József videója, amit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság posztolt a Facebook-oldalára:

 


A vetővirág egyébként a népszerű hóvirághoz hasonlóan az amarilliszfélék családjába tartozik. Neve onnan ered, hogy az őszi esők után, szeptemberben szokott nyílni, amikor az őszi gabonákat is elvetik. A nemzetipark-igazgatóság oldalán olvashatjuk, hogy kikericsvirágú sárikaként is emlegetik. A Dunántúli-középhegység sztyepplejtőin és a Tiszántúl déli részének löszgyepjein találkozhatunk vele. Védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Mégsem halt ki a Kisalföldön az őszi füzértekercs

Nyílik a Tisza-parti margitvirág a Hortobágy-Halastón

Tündérfátyolszőnyeg lepte el Gemenc vizeit

Országszerte beindult a nősziromvirágzás

Cikkajánló