Mostantól 11 via ferrata útvonal vár Demjénben

Elkészült Magyarország hetedik via ferrata helyszíne, ahol hazánkban először F nehézségű pálya is várja a profi mászókat.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Via Ferrata Demjén
Forrás:
aktivmagyarorszag.hu
2022. március 17.

Elkészült Magyarország hetedik via ferrata helyszíne, ahol hazánkban először F nehézségű pálya is várja a profi mászókat.

A különböző nehézségű útvonalakat az Egertől 12 km-re fekvő település, Demjén keleti, erdős részén, a Bányabérc-kőbányában alakították ki, amit már több éve kedvelt sziklamászó helyszínként tartottak számon. Via ferratázni térítésmentesen, saját felelősségre lehet, szabványos védőfelszerelésekkel. Ezek akár a helyszínen is bérelhetőek március végétől, a kölcsönzőhely tavasszal hétvégente lesz nyitva a hivatalos honlap szerint. A kezdők túravezetést is kérhetnek.

Parkolni a faluban lehet. A helyszín a település központjából keleti irányban, a Bányaélen keresztül, egy tanösvényven keresztül érhető el. A Bánya-udvarban pihenőpadok, asztalok, tűzrakóhelyek várják a látogatókat.

Magyarországon eddig összesen hat helyen – Bódvarákón az Esztramos-hegyen, a Cuha-völgyben, Cseszneken, Felsőtárkányban a Kőközön, a Megyer-hegyi tengerszemnél és Tatabányán – lehetett via ferratázni. A demjéni mászóhelyszínt az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda és a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség (MHSSZ) alakította ki.

Cikkajánló