Nehéz elkerülni a tömeget a szabadban, de így megpróbálhatod

Ha szereted az erdő csendjét, és irtózol a tömegtől, akkor a népszerű kirándulóhelyeket most jobb, ha nagy ívben elkerülöd, mert jó eséllyel sok emberrel fogsz ott találkozni. Segítünk néhány tippel, amivel talán megúszhatod a populárisabb túrahelyszínek hétvégi zsúfoltságát.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila (Kimelt kép)
2021. március 19.

Ha szereted az erdő csendjét, és irtózol a tömegtől, akkor a népszerű kirándulóhelyeket most jobb, ha nagy ívben elkerülöd, mert jó eséllyel sok emberrel fogsz ott találkozni. Segítünk néhány tippel, amivel talán megúszhatod a populárisabb túrahelyszínek hétvégi zsúfoltságát.

Nehéz okosnak lenni ebben a faramuci helyzetben. A hosszúra nyúlt pandémiás időszakban az egyik legjobb dolog, ami történhet veled hétvégenként, hogy kimozdulsz a természetbe. Ha több hónapja az otthonodban élsz, és home office-ban tolod, akkor nem kell magyaráznunk, hogy miről beszélünk. A rendszeres mozgás ugyanis segít, hogy ne kattanjunk be a bezártságtól.

Az erdei ösvényeken sétálva vagy futva nyugodtan kiszellőztethetted a fejed, és élvezhetted a friss levegőt a szabadban. Kábé úgy 1 hónnappal ezelőttig. Mert ahogy a tavaszi jó idő beköszöntött, érhetően egyre többen vágytak ugyanerre, és tömegesen rajzottak ki a természetbe, és hova máshova, mint a lakhelyükhöz legközelebbi zöldövezetbe.

Így vált budapesti viszonylatban a Margit-sziget, a Városliget, a Normafa, a János-hegy, a Hűvösvölgy, a Hármashatár-hegy (főleg a vitorlázórepülő-tér környéke) olyan területekké, ahol biztos, hogy sok más emberrel találkozunk, amit pedig most épp el akarunk kerülni. Ezt azonban sajnos csak úgy tudjuk elérni, hogy nem megyünk oda hétvégenként, amikor várhatóan rajtunk kívül még sok ezer embertársunknak ugyanez a túracélpont jut az eszébe. Nemrégiben például Nagykovácsi önkormányzata, a település Facebook-oldalán arra kérte a kirándulókat, hogy kerüljék el Nagykovácsit, és ne arra túrázzanak, mert az ott élők közül sokan aggódnak az ide érkező tömegek miatt.

Érdemes ezért inkább olyan kirándulóhelyszíneket felkeresni, amelyek a városoktól, a „civilizációtól” kicsit távolabb esnek. Valószínűleg azokon a helyeken kerülhető el a legjobban a tömeg, amelyek egynapos túrával kényelmesen nem megközelíthetők a nagyvárosokból. Persze erre sem lehet mérget venni, mert az erdőkben a forgalom valójában kiszámíthatatlan.

Megkérdeztük kollégáinkat a Magyar Természetjáró Szövetségnél, akik igen gyakran járják az ország turistaútjait, és olvasóinkat is a Facebookon, hogy milyen tapasztalataik voltak a hosszú hétvégi kirándulásaik alatt. Válaszaikból kiderült, hogy a kicsit is ismertebb túraútvonalak, illetve helyszínek már nem csupán a hosszú hétvégén, de egy sima hétvégén is sokkal frekventáltabbak, mint mondjuk, egy-két hónappal ezelőtt. Olvasóink válaszait konkrét helyszínekkel és tapasztalatokkal ide kattintva találod.

Hasonló eséllyel futhatunk bele nagyobb tömegbe az ismertebb turistaútvonalak mentén található kilátóknál, várromoknál, kiépítettebb völgyekben, amelyeknek közelében általában parkoló is található, így autóval egyszerűen elérhetők. És az is egy tapasztalat, hogy ha ezektől a populárisabb attrakcióktól eltávolodunk, ott megcsappan a létszám, és nagyságrendjét tekintve hasonló a turistaforgalom, mint a pandémiát megelőző időkben. Ha mégis közismertebb célpontot választunk, akkor érdemes nem a legrövidebb turistaúton megközelíteni azt, hanem esetleg egy kicsit hosszabb, vagy párhuzamos útvonallal próbálkozni, ha kevesebb kirándulóval szeretnénk találkozni.

Ám tuti tippet és konkrét helyszínt, ahol hétvégén, szép időben nem lesz zsúfoltság az erdei ösvényeken, sajnos nem tudunk mondani. Persze, simán érheti ilyen szerencse az embert túrázás közben, de ez is inkább lutri. A Természetjáró.hu szerkesztősége a turistaforgalom egyenletes elosztásában látva a megoldást, összeállított egy térképes listát kevésbé felkapott helyekről, elsősorban a főváros vonzáskörzetében. Az alábbi térképen gyalogos- és kerékpáros túrák, a járvány idején is nyitva tartó látnivalók, panorámapontok, tanösvények és akadálymentes túrák egyaránt megtalálhatóak. Ötletmerítésnek is jó lehet.

Aki pedig nemcsak Budapest környékén, hanem az ország egész területén keresne túrákat, annak itt érdemes böngésznie – ezen a felületen lehetőség van a szűrésre a táv és más paraméterek szerint is.

A napokban lehoztunk egy összeállítást olyan jelvényszerző túrákról, amelyek kikerülik a legnépszerűbb kirándulóhelyeket, a következő napokban pedig közzétesszük Gulyás Attila kollégánk összeállítását, amelyben 15 olyan kevésbé ismert helyet ajánl nekünk az ország különböző részein, ahol nagy valószínűséggel elkerülheted a tömeget.

Cikkajánló