Nem lepődtünk meg a Varázslatos Magyarország fotópályázat nyertesén

Mondhatni, papírforma szerinti győztest ünnepelhettek a hazai természetfotózás szerelmesei az idei Varázslatos Magyarország díjátadóján. A Turista Magazin egy évvel ezelőtt fültanúja volt a két elismert fotós közti kihívásnak, végül az első két helyért valóban ők küzdöttek meg.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Fotó:
Varázslatos Magyarország / TM
2018. március 9.

Mondhatni, papírforma szerinti győztest ünnepelhettek a hazai természetfotózás szerelmesei az idei Varázslatos Magyarország díjátadóján. A Turista Magazin egy évvel ezelőtt fültanúja volt a két elismert fotós közti kihívásnak, végül az első két helyért valóban ők küzdöttek meg.

Nyolcadik alkalommal osztottak díjakat a Magyar Természettudományi Múzeumban a hazai természetfotózás egyik legnagyobb pályázatán, aminek fő célja, hogy a hazai természeti értékeket és szépségeket fotókon keresztül mutassa meg az embereknek, mégpedig egy különleges szempont szerint. Hazánk tíz nemzeti parkja van a fókuszban, az itt készült fotókkal lehet nevezni a versenybe, ami amatőr és profi fotósok számára egyaránt nyitott. Nem titok, hogy a Varázslatos Magyarország fotópályázat főként azokat célozza meg, akiknek hobbija a fényképezés és a természetjárás, az állatok és növények szeretete, tisztelete, és minden ilyen fotósnak lehetőséget szeretnének adni a megmutatkozásra. A számos elismerő díjjal is erre szeretnék ösztönözni a résztvevőket, a verseny első 50 helyezettjének jutalmazásán felül több különdíj is kiosztásra kerül ilyenkor.

 

 

A díjátadót és az év legjobb fotóit bemutató kiállítás megnyitóját Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft. alapítója vezette le, ahogy az eddigi években is. A pályázat zsűrijének elnöke, dr. Kalotás Zsolt idén is felhívta a figyelmet arra, hogy van pár nemzeti park, ami talán kissé el lett hanyagolva a beérkezett pályamunkák számát tekintve. Jóval kevesebb kép érkezik be például az Őrségi, Fertő-Hanság és Aggteleki Nemzeti Park területéről, míg a legtöbb fotót a Hortobágyi, Kiskunsági és Duna-Ipoly Nemzeti Parkokban készültekről töltik fel. Természetesen ettől még a kevésbé előnyben részesített területekről beérkezett fotók sem kevésbé izgalmasak. Sőt!

 

 

A nyolc éve tartó pályázat során már 1050 regisztrált fotósa van a Varázslatos Magyarországnak, és eddig 22214 fotót töltöttek fel a rendszerükbe, ami egy igen szép mennyiség. A pályázatra, ahogy az előző években is, minden hónapban 4-4 kategóriában (Varázslatos Magyarország természeti szépségei, madarai, egyéb állatai és Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből) lehetett nevezni a fotókat. Idén további három kategória is volt, az Ember a természetben már negyedszer szerepelt a pályázaton a Földművelésügyi Minisztérium és a Turista Magazin támogatásával. Második éve lehetett nevezni videókat is a Mozgásban a természetben kategóriában, és idén lehetett beküldeni először külföldi nemzeti parkokban készült fotókat is a Képek a nagyvilágból új kategóriájában.

 

Ahogy bevezetőnkben említettük, a tavalyi díjátadón az akkori győztesnek, Daróczi Csabának kihívója akadt. Mégpedig Potyó Imre mondta neki akkor viccesen, hogy 2017-ben megküzdenek az első helyért. És igaza lett. Az 50 legeredményesebb fotós díjazásakor a végén két ember mehetett fel a színpadra az első két hely kihirdetésére. Daróczi Csaba és Potyó Imre a pontszámok alapján igen szoros versenyben volt, Imre a képeire kapott 1604 pontjával második lett, Daróczi Csaba pedig 1641 pontot gyűjtött, és ezzel idén ötödször vehette át a Varázslatos Magyarország pályázat első díját.

 

Gratulál egymásnak a két idei legjobb: a Varázslatos Magyarország 2017 legjobb fotósa Daróczi Csaba (jobbra), a második helyezett Potyó Imre (balra)

 

Daróczi Csaba: A jégszív megszakad - Kiskunsági Nemzeti Park

(Varázslatos Magyarország természeti szépségei november I. helyezés)

 

Potyó Imre: A patak ura - Duna-Ipoly Nemzeti Park

 

A Turista Magazin Fókuszban a természet rovatában már mindkét kitűnő fotóssal készült egyébként interjú, Daróczi Csaba videós interjúját ide kattintva nézheted meg, a Potyó Imrével készült anyagunkat pedig ide kattintva. 

 

A Turista Magazin által támogatott Ember a természetben kategória első három helyezését számunkra már ismerős fotósok nyerték.

 

Ember a természetben kategória I. díj Orbán Péter (középen), II. díj Béres Attila (jobbra), III. díj  Koncz-Bisztricz Tamás (balra)

 

Első helyezést ért el Orbán Péter, akire már egy ideje felfigyelt szerkesztőségünk, többször mutattuk már be nektek képeit válogatásokban, Facebook-oldalunkon A nap fotójaként, legutóbb pedig egy izgalmas, képes balatoni beszámolót kaptunk tőle.

 

Orbán Péter: A torkolat - Balaton-felvidéki Nemzeti Park 

(Ember a természetben kategória december I. helyezés)

 

Péter a Havi Természetfotós Pályázaton egyébként az előkelő 6. helyezést érte el, a pályázatra feltöltött képein pedig láthatjuk, hogy a hagyományos természetfotók mellett drónnal készült képek és asztrofotók készítésében is igen jártas.

 

Orbán Péter: Égi királyság - Balaton-felvidéki Nemzeti Park

(Varázslatos Magyarország természeti szépségei november II. helyezés)


Második helyezett az Ember a természetben kategóriában Béres Attila lett, akinek képeivel szintén többször találkozhattatok már oldalunkon. Attila, aki a Havi Természetfotós Pályázaton 27. helyezést ért el, még két különdíjjal lett gazdagabb ezen az estén, ugyanis ő lett a közönségszavazás nyertese, valamint ő nevezett a legtöbb pályázatra a tavalyi év során.

 

Béres Attila: Elveszett világ - Aggteleki Nemzeti Park

(Ember a természetben kategória május III. helyezés)

 

Attila Bükkszentkereszten született, és azóta is ezen a környéken lakik, így természetesen a Bükki Nemzeti Park területén fotóz a legtöbbet, de az Aggteleki Nemzeti Park is kedvelt területe. Bükkszentkeresztről készült havas cikkünkbe az ő képeit is megtaláljátok.

 

Béres Attila: Zúzmara erdő - Bükki Nemzeti Park

 

A harmadik helyezett pedig az az ifjú fotós lett az Ember a természetben kategóriában, aki tavaly is. Koncz-Bisztricz Tamás még csak most lesz 14 éves, de már elképesztően szép képeket készít, a Havi Természetfotós Pályázaton most a 24. helyezést érte el. Vajon mi lesz később?

 

Koncz-Bisztricz Tamás: Kakukk kecske - Kiskunsági Nemzeti Park
(Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből július I. helyezés)

 

Idén karácsonyra egyébként egy drónt kapott ajándékba, így már ezzel a technikával is hódolhat a természetfotózásnak. A Csongrádban élő fiú azt is elárulta, hogy egy természetfilmet szeretne majd készíteni Csongrádról és környékéről. Ha így folytatja, még nagykorúsága előtt lepipálja a nagyokat. Példaképének egyébként Daróczi Csabát és Kalotás Zsoltot tartja.

 

Koncz-Bisztricz Tamás: Füzéri vár holdfénnyel - Aggteleki Nemzeti Park

(Ember a természetben kategória)


A Mozgásban a természet kategória nyertese idén Terhes Árpád lett, akinek a júniusi hónapra leadott Dérből ébredők című videóját nézheted meg most:

 

Terhes Árpád - Dérből ébredők from Turista Magazin on Vimeo.

 

A Képek a nagyvilágból kategória nyertese pedig Násfay Krisztina lett.

 

Násfay Krisztina: Apácaludak - Izland

(Képek a nagyvilágból április II. helyezés)

 

A naturArt különdíját Barbalics Nándor kapta Ködfolyó című képéért.

 

Barbalics Nándor: Ködfolyó - Duna-Ipoly Nemzeti Park  

Varázslatos Magyarország természeti szépségei július I. helyezés

 

Jövőre az állandó ötfős zsűri két fővel fog bővülni, ők lesznek az úgynevezett mozgó zsűritagok, az egyik Barbalics Nándor a másik pedig Kerekes M. István lesz. Így az eddigi 50 pont helyett jövőre akár 70 pontot is lehet majd kapni egy-egy képre.

Az idei évben 3200 képből válogatták ki azt a 129 fotót, amely végül a kiállítás anyagát adta, és ezek a fotók kerültek be a legújabb Varázslatos Magyarországunk 2017 albumba is.

 

Az album boritóján Nagy Bertold Téli bagolymese (Fertő-Hanság Nemzeti Park) című fotója látható

(Varázslatos Magyarország madarai kategória december hó I. helyezés)

 

 

A  VARÁZSLATOS MAGYARORSZÁG DÍJAZOTTJAI
A legjobb természetfotós díj:

1. helyezett: Daróczi Csaba

2. helyezett: Potyó Imre

3. helyezett: Marsó Vilmos

 

Ember a természetben kategória I. helyezett - Orbán Péter

Képek a nagyvilágból kategória I. helyezett - Násfay Krisztina

Mozgásban a természet kategória I. helyezett - Terhes Árpád

 

Különdíjak:

Közönségszavazás I. helyezett - Béres Attila

Legtöbb pályázaton részt vett pályázó - Béres Attila

Legtöbb nemzeti parkban készített fotót - Barbalics Nándor

Legtöbb fotót feltöltő pályázó - Szabó Irma

Varázslatos Magyarország legjobb női fotósa 2017-ban - Násfayné Kőházi Mária

NaturArt különdíja - Barbalics Nándor: Ködfolyó 

 

A kinagyított képeket személyesen ti is meg tudjátok nézni az április 19-ig nyitva tartó kiállításon, a Magyar Természettudományi Múzeum kupolatermében. Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.

 

Addig is nézzetek meg egy kis ízelítőt a pályázat képeiből!

 

Mánfai Bence: Kacsaláb (Duna-Dráva Nemzeti Park)

Varázslatos Magyarország madarai május I. helyezés

 

Krizsán László: Írottkő keringő (Őrségi Nemzeti Park)
Ember a természetben kategória augusztus I. helyezés

 

Szolnoki Erzsébet: Baglyos textúra (Balaton-felvidéki Nemzeti Park)

 

Marjovszky István: Baráti kézfogás (Duna-Ipoly Nemzeti Park)
Varázslatos Magyarország egyéb állatai december II. helyezés

 

Marsó Vilmos: Fátyol (Kiskunsági Nemzeti Park)

 

Kádár Ferenc: Fagyos hangulat (Őrségi Nemzeti Park)

 

Szabó Ilona: A nyugalom szigetén (Duna-Dráva Nemzeti Park)
Varázslatos Magyarország egyéb állatai április II. helyezésBarbalics Nándor: Darvak (Hortobágyi Nemzeti Park)

 

Orbán Péter: Élet és halál között (Bükki Nemzeti Park)

Varázslatos Magyarország természeti szépségei november III. helyezés

 

dr. Jantyik Tibor: Virágzó beszálló (Körös-Maros Nemzeti Park)

 

Gutter Krisztián: Útelágazódás (Bükki Nemzeti Park)
Varázslatos Magyarország természeti szépségei december III. helyezés


Sosztarich Krisztián: A vezér szava (Fertő-Hanság Nemzeti Park)

 

Orbán Péter: A medence ostroma (Balaton-felvidéki Nemzeti Park)
Varázslatos Magyarország természeti szépségei augusztus I. helyezés

 

dr. Jantyik Tibor: Szemkontaktus (Körös-Maros Nemzeti Park)

Varázslatos Magyarország egyéb állatai október II. helyezés

 

Tarr Gergő: Tavaszi barátság (Őrségi Nemzeti Park)

 

Mánfai Bence: Kötelék (Duna-Dráva Nemzeti Park)


Horesnyík Ervin: Zord idő (Duna-Dráva Nemzeti Park)


Daróczi Csaba: Pávaszem (Duna-Dráva Nemzeti Park)

 

Nézd meg ezeket is:

Varázslatos Magyarország fotópályázat további galériák

Daróczi Csaba sikere a Memorial María Luisa nemzetközi hegyi és természetfotós pályázaton

Magyar fotósé az év legviccesebb természetfotója

 

Cikkajánló