Hírek

Nem sokat levegőznek a molnárgörények

Inkább a kotorékokban időznek a Körös-Maros Nemzeti Park görényei, mivel jó sok a mezei pocok és a hörcsög. A fajt alaposan megvizsgálták az idei évben.

Forrás:
2019. december 13.

Inkább a kotorékokban időznek a Körös-Maros Nemzeti Park görényei, mivel jó sok a mezei pocok és a hörcsög. A fajt alaposan megvizsgálták az idei évben.

A kutatást a nemzetipark-igazgatóság és a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület végezte a nemzeti park területén. GPS-nyakörvet tettek a molnárgörényekre (amit mezei görénynek is hívnak, latinul pedig Mustela eversmaniinak), hogy adatokat gyűjtsenek az ökológiai jellemzőikről és a populációt veszélyeztető tényezőkről.

A kutatás meglepetést is tartogatott: eddig azt hitték, hogy a görények előszeretettel mozognak a mezsgyén, most azonban kiderült, hogy bár sok kotorék található a mezsgyékben, és nem kevés az elütött molnárgörény az utakon, többet közlekedik és vadászik az útszegélyeken. Nagyszámú lakott kotorék került elő egyébként nyílt szántóföldeken is.

A kutatás során azt is megállapították, hogy a molnárgörények kevés időt töltenek a felszínen.

A vizsgált egyed nagy mennyiségű mezei pocok és hörcsög által biztosított táplálékbőségben gyorsan táplálékhoz jutott, majd visszatért kotorékjához, amiből viszont többet is használt egy időszakban, illetve a zsákmányként elfogyasztott hörcsög kotorékában is megpihent a föld alatt

– írta a nemzetipark-igazgatóság az oldalán.

A molnárgörény menyétféle, a közönséges és a vadászgörény rokona. Megismerni a „maszkjáról” lehet, de abban is van különbség, hogy sokkal agresszívabb, mint a közönséges görény, és a hangja is más, szinte madárcsicsergés-szerű. Kelet-Európában, a volt Szovjetunió területén, de Mongóliában és Kínában is felbukkan. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Cikkajánló