Nevet keresnek a hucul csikóknak

Idén O, Ó, Ö, Ő kezdőbetűs javaslatokat vár az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock / Tadeusz Marx (kiemelt illusztráció)
Forrás:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Facebook
2021. november 11.

Idén O, Ó, Ö, Ő kezdőbetűs javaslatokat vár az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság.

A hucul ménes Jósvafő mellett, Gerés-lápa lapos fennsíkján él, és mintegy 200 egyedből áll. Bár egykor jókora állománnyal büszkélkedhetett Magyarország, 1919 után a Monarchia központi tenyészeteit szétosztották az utódállamok között, és így alig maradt belőlük.

A hetvenes évektől Dr. Anghy Csaba, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója gyűjtötte össze a még fellelhető tisztavérű hucul lovakat. Később, 1986-ban ez a tíz kancából álló gyűjtemény átkerült az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósághoz. Erre az összegyűjtött állományra és több külföldről vásárolt tisztavérű egyedre támaszkodva indult el újra a fajta hazai tenyésztése, mely napjainkban is eredményesen folyik.

A hucul csikók elnevezése minden évben közösségi esemény is. Idén április 6-án látott napvilágot az első utód. Összesen 12 mén és 8 kanca csikó született. A névjavaslatokat ez alatt a poszt alatt várják, kizárólag O, Ó, Ö, Ő kezdőbetűkkel.

És hogy mik a hucul ló jellegzetességei? Nevét az Északkeleti-Kárpátokban élő ruszin népcsoportról kapta. Zömök, kis termetű, nagy munkabírású. A Kárpátok pónijának is nevezik, genetikailag nagyon közel áll az ősi vadlovakhoz és a honfoglaló magyarok lovához. Nagyon barátságos, amiről mi is meggyőződhettünk egy korábbi látogatásunk alkalmával. Galériánkat ide kattintva nézheted meg.

Cikkajánló