Nőnapi csillagvirág-számlálás a nyíregyházi Sóstói-erdőben

Idén is felmérik és megszámolják a legkorábban nyíló tavaszi védett növényritkaság, a ligeti csillagvirág állományát nőnap alkalmából szombaton a nyíregyházi Sóstói-erdőben.

Szerző:
MTI.hu
Fotó:
Kalló Jázmin
Stefan Lefnaer
2014. március 7.

Idén is felmérik és megszámolják a legkorábban nyíló tavaszi védett növényritkaság, a ligeti csillagvirág állományát nőnap alkalmából szombaton a nyíregyházi Sóstói-erdőben.

A helyi E-misszió Egyesület önkéntesek segítségével 2003 óta minden évben felméri a csillagvirág-populációt, az idei akcióban a virágok pontos megszámlálása mellett a környéken a szemetet is összeszedik a természetvédők - közölte Szigetvári Csaba, az egyesület munkatársa.


A ligeti csillagvirág (Scilla vindobonensis) a Duna mentén, valamint a Dunántúlon viszonylag gyakori, a Tiszántúl területén azonban csupán néhány populációját ismerik. A Nyírségben csupán öt-hat helyen, például Bátorligeten, a debreceni Nagyerdőben és a nyíregyházi Sóstói-erdőben él, Szatmár-Beregben pedig közeli rokona, az egy-két héttel hamarabb nyíló erdélyi csillagvirág (Scilla kladnii Schur) található meg.


A ligeti csillagvirág tövenkénti természetvédelmi értéke ötezer forint, virágzásának jellemző időpontja március-április fordulója, de az idei enyhe tél miatt kivételesen korán, már február utolsó napjaiban kinyíltak az első virágok.

 

 

a csillagvirág (Scilla vindoboensis) enyhe időben már nőnap előtt nyílik  (fotó: Stefan Lefnaer)


A Sóstói-erdőben egyetlen helyen ismerik állományát, amely tizenkét éve egy tarvágást követő teljes talaj-előkészítés miatt veszélybe került - mondta Szigetvári Csaba. Az évenként ismétlődő felmérések szerint a védett ritkaság állománya szerencsére kiheverte a megrázkódtatást: a 2003 óta vizsgált mintaterületen az állomány 220 tőről tíz év alatt 4325 tőre növekedett, de 2013-ban - valószínűleg a márciusi fagyos idő miatt - csak 2660 tő bújt elő.

Szigetvári Csaba hozzátette, a tapasztalatok szerint tavasszal virágszedők is "garázdálkodnak" az erdőben, ezért az egyesület minden erdőjárót arra kér, hogy ne tépjenek le semmilyen virágot az erdőben és zugárusoktól se vásároljanak ismeretlen eredetű növényt.


Az E-misszió által szervezett számlálásra, amely szombat délelőtt kezdődik, minden természetbarátot várnak.

Cikkajánló