Nordic Walking fesztivál a debreceni Nagyerdőben

Ismerkedj meg a sportággal, válts életmódot! Friss levegő, könnyen elsajátítható, ízületkímélő mozgás és jó társaság. Kell ennél több?

Szerző:
nordicwalkingdebrecen.hu
2022. május 3.

Ismerkedj meg a sportággal, válts életmódot! Friss levegő, könnyen elsajátítható, ízületkímélő mozgás és jó társaság. Kell ennél több?

Az első debreceni Nordic Walking Találkozót és Versenyt még 2021 októberében rendezték meg a népszerű Nagyerdőben, és a sikeren felbuzdulva idén májusban már egy nemzetközi versenyt szerveznek az ország egyik legjobb és leggyorsabb nordicos pályáján. Fontos információ, hogy a május 21-22 között tartott találkozó nemcsak a profi sportolóknak szól. Azok is találnak maguknak érdekességet a programok között, akik még csak most ismerkednek a sportággal: zenés nordic walking edzés, nordic bottal jóga nyújtások, természetismertető séta, kézműves sátrak, agyagozás, közös éneklés, néptánc színesítik az eseményt.

A szervezők célja továbbra is az, hogy minél többen ismerjék fel a Nordic Walking fizikai és mentális egészségi állapotra gyakorolt jótékony hatását.

Ez a sport egyesíti a futás, sífutás és gyaloglás lépéstechnikáit.

A speciális botok használatával nagyobbakat lépünk, a térd- és csípőizületek terhelése pedig csökken miközben a felsőtest, a karok és a váll intenzíven dolgoznak. A 660 izmunk több mint 90%-át átmozgatja, és 25 technikájának köszönhetően rengeteg lehetőséget rejlik benne. A rehabilitált betegektől az élsportolókig mindenki a saját egészségének és állóképességének megfelelő tempót, távot és technikát választhat.

Május 14-ig last minute áron lehet nevezni a versenyre, további részleteket az esemény honlapján és Facebook oldalán találtok.

Mi a Nordic walking?

Egy viszonylag fiatal, alig 40 éves sportág, amit száraz sífutásnak is nevezhetünk. Az 1960-as években Finnországban átmeneti megoldását jelentette arra a néhány nyári hónapra, amíg nem volt lehetőség a klasszikus sífutásra. Aztán az 1980-as években elkészült a mai Nordic walking alapprogramja, de akkor még nem vizsgálták tudományosan a fizikumra gyakorolt pozitív hatásait és nem is terjedt el világszerte. Mindezekre csak a kilencvenes évek vége felé került sor. Ma már gyakorlatilag bizonyított, hogy ha a tanult technikákat jól alkalmazzuk és helyesen használjuk a botot, akkor nyaktól lefelé minden izmot megmozgat, a futáshoz képest 30-40%-kal kíméli ízületeket és 30%-kal hatékonyabban égeti a zsírt, mint a kocogás.



Cikkajánló