Hírek

Nyári éjszakákon csapatosan indulnak vadászni a denevérek

A fiatal denevérek július-augusztus hónapban repülnek ki először búvóhelyükről. Alkonyatkor és pirkadatkor nagyobb csapatokban bukkannak fel, a szülők így tanítják őket vadászni. 

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Adobe Stock
2019. augusztus 14.

A fiatal denevérek július-augusztus hónapban repülnek ki először búvóhelyükről. Alkonyatkor és pirkadatkor nagyobb csapatokban bukkannak fel, a szülők így tanítják őket vadászni. 

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain is szép számban élnek denevérek. Nyár éjszakákon gyakran hallani vékony, nyüszögő hangjukat, amelyet a laikusok akár a tücsökciripeléssel is összetéveszthetnek - olvasható a nemzetipark-igazgatóság honlapján.

 

Illusztráció

 

Alkonyatkor elindulnak rovarokra vadászni. Röptük hangtalan, de vékony hangokat bocsátanak ki olyan hangtartományban, amely visszaverődik a „zsákmányokról”. Ez segíti őket a vadászatban, a visszaverődő hang alapján tudják behatárolni, hogy hol vannak a rovarok pontosan. Ilyenkor viszonylag alacsonyan, a mozgó rovarok szintjén, maximum 30-50 méter magasan repülnek. Éjszaka a közvilágítás hatására behúzódnak a városokba, mert a fények vonzzák a rovarokat, így még könnyebben tudnak zsákmányolni közülük. A hazánkban élő 28 denevérfaj mindegyike védett. Közülük 8 faj pedig fokozottan védett, a Körös-Maros Nemzeti Park területén a rőt koraidenevér a leggyakoribb.

 

Itt egy elég látványos videó arról, hogy milyen az, amikor több millió denevér kirepül a szálláshelyéről (a helyszín a texasi Comal megye, Bracken Cave-barlang): 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Sikeres mentés: szabadon engedték a Kecskeméten talált ritka denevért

Bejártuk az abaligeti denevértanyát

Ez a teendő, ha alvó denevért találsz

Felébredtek a denevérek, figyelj, ha röpképtelen példányt találsz
 

 

 

Cikkajánló