Nyílnak az orchideák az alföldi pusztában

A madársisakok mellett egy új orchideafaj, a tojásdad békakonty első példánya is megjelent a Körös-Maros Nemzeti Park működési területén. 

Szerző:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Adobe Stock
Boldog Gusztáv / KMNPI
2019. május 20.

A madársisakok mellett egy új orchideafaj, a tojásdad békakonty első példánya is megjelent a Körös-Maros Nemzeti Park működési területén. 

A Gyula határában fekvő Szabadkai-erdőben májusban kibontják virágaikat az orchideák. Itt eddig két orchideafajt (fehér és a kardos madársisak) figyeltek meg. Idén azonban a nemzetipark-igazgatóság szakemberei egy tő tojásdad békakontyra is bukkantak. Ez a növény a Körös-Maros Nemzeti Park működési területén is igen ritka, a védett területeken pedig ez az első megkerült egyed - tájékoztat a kmnp.hu.

 

Balra békakonyt, jobbra kardos madársisak 

 

Földünkön mintegy 25 ezer orchideafaja közül a magyarországi fajok kevésbé látványosak, a madársisakok apró fehér virágai májusban jelennek meg az erdőkben, a békakonty zöldes, sárgászöldes virágai viszont nem igazán keltik fel a természetjárók figyelmét. Ezt a növényt inkább az átellenesen álló, jellegzetes, tojás alakú leveleiről tudjuk beazonosítani.

 

Mindhárom faj inkább a dombvidéken, alacsonyabb hegyvidéken honos. Alföldi megjelenésük ritkának mondható. Rejtett életüket az is jellemzi, hogy az időjárás függvényében nem minden évben egyforma intenzitással hajtanak, előfordulhatnak évek, amikor a virágzás teljesen el is marad. Az egyedfejlődésükre jellemző, hogy a földre hullott magok évekig fejlődnek a talajban. Gyakran csak 6-8 éves korukban jelennek meg a felszínen, de ezt követően is éveket kell várni az első virágzásra. Ennek a lassú fejlődésmenetnek köszönhető, hogy a két nálunk található madársisakfaj átlagos élettartama 25 év körülire, míg a békakontyé akár 40-70 évre is tehető.

 

A most megtalált tojásdad békakonty védett faj, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Megszámolták a bánáti bazsarózsákat

Siker hazánk egyik legveszélyeztetettebb növényfajának megmentésében

Hány vadvirágot ismersz fel? - kvíz 
Terjeszkedik a magyar kikerics Szársomlyón

 

Cikkajánló