Nyugdíjba vonul Falco, Közép-Európa első méreg- és tetemkereső kutyája

2013-ban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület létrehozott egy méreg-és tetemkereső kutyás egységet, amely azóta is komoly részt vállal a ragadozómadár-mérgezések elleni küzdelemben. Falco, az egység alappillére, hét kiemelkedően eredményes év után most nyugdíjba vonul.

Fotó:
Morvai Szilárd /PannonEagle LIFE
2021. május 31.

2013-ban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület létrehozott egy méreg-és tetemkereső kutyás egységet, amely azóta is komoly részt vállal a ragadozómadár-mérgezések elleni küzdelemben. Falco, az egység alappillére, hét kiemelkedően eredményes év után most nyugdíjba vonul.

A Deák Gábor vezette egység az elmúlt évek alatt komoly eredményeket ért el a mérgezésekkel kapcsolatos bűnesetek felderítésében. Több mint ezer terepi keresésben vettek részt, 585 mérgezéssel kapcsolatos bizonyítékot találtak, és ezzel az egyik legsikeresebb méreg- és tetemkereső kutyás egységnek számítanak a világon.

2013-ban ilyen egység még csak Spanyol- és Olaszországban volt, így hazai tapasztalatok ezen a téren még nem álltak rendelkezésre. A képzést az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási és Kiképző Központja vállalta el, a kutyavezetői feladatokra pedig az MME egyik korábbi önkéntesét, Deák Gábort választották ki. Így már csak a legjobb kutyát kellett megtalálni.

Apró rezdülésekből értik egymást

Az akkor tízhónapos Falcónál voltak simulékonyabb és együttműködőbb kutyák a feladatra alkalmasnak tartott állatok között, de a németjuhász akaraterejével, kitartásával és munkakedvével már akkor kitűnt a többi, egyébként szintén nagyon jó képességű kutya közül. Gábor és Falco egy négyhónapos speciális, a drogkereső kutyákéhoz hasonló kiképzésen vett részt, csak kábítószer helyett neki elhullott állati tetemeket és a leggyakrabban használt mérgeket kellett megtalálnia.

Ettől kezdve Gábor és Falco minden egyes napot együtt töltött, és nemcsak szakmailag fejlődtek, de egymást is elkezdték megismerni, és ma már apró rezdülésekből értik egymást. Ez egyébként sikerük egyik titka is: ahogy azt egy bolgár kutyás szakember mondta róluk, olyanok ők ketten, mintha egyetlen személy lennének.

Elképesztő munkakedv és némi hiperaktivitás

Munkába állása óta Falco 905 terepi keresést hajtott végre, és 403 esetben talált mérgezéssel kapcsolatos tetemeket vagy méreganyagokat. Nem túlzás, az elmúlt nyolc évet végigdolgozta, volt olyan időszak, amikor a hét minden napján terepen volt, de átlagban egy héten három napot mindig dolgozott.

És hogy milyennek látja Falcót az, aki a legjobban ismeri őt? „Nagyon nagy munkakedve van, simulékony és irányítható, de van benne egy nagy adag önállóság is, ami nagyon kell ehhez a munkához” – mondja Gábor. „Ahogy az is jól jön munka közben, hogy Falco kicsit hiperaktív. Az elején, ha hazaértünk, és kiengedtem az udvarba, ő akkor is keresett és dolgozott. Most már teljesen ki tud kapcsolni, de sokáig nem ment neki, mert folyton csak dolgozni akart.”

A legsikeresebb egység

Falco alapvetően méreg- és tetemkereső kutya, de számos más területen is komoly eredményeket ért el. Gáborral kutattak például molnárgörény és lelőtt farkas után, kerestek áramütés miatt vagy gépi kaszálás során elpusztult állatokat. Kiderült, hogy Falco farkasürülék-keresésben is nagyon eredményes, és olyan is volt, hogy vércsefiókákat mentett meg, mert rájuk talált egy bozótosban, miután leszakadt a fészkük, de az összes ragadozómadár-mérgezéssel összefüggő eredményes házkutatás – itthon és külföldön egyaránt – mind hozzá kötődik.

Mikor 2013-ban Gáborék elkezdtek dolgozni, a spanyol és az olasz egység után a magyar kettős volt a harmadik méreg- és tetemkereső kutyás egység nemcsak Európában, de a világon is, Közép-Európában pedig ők voltak az elsők. Azóta szerencsére több hasonló egység működik már Európában, eredményeik alapján azonban vitathatatlan, hogy a magyar egység az egyik legsikeresebb, és jelentős szerepet játszott a ragadozómadár-pusztítások visszaszorításában.

Még mindig megvan benne a tűz

Falcónak az elmúlt években társai is lettek, 2017-ben Carlo, a belgajuhász, 2020-ban pedig Hella, a németjuhász csatlakozott a csapathoz. Ők ketten jó ideig Falco árnyékában dolgoztak, de az idei évtől már teljesen átvették a munkáját.

Falco májusban ugyanis betöltötte kilencedik életévét, és nyugdíjba vonul. Ha rajta múlna, persze, most is dolgozna. „A mai napig megvan benne a tűz, már reggel jelentkezik a kapunál, hogy menne dolgozni. A szíve még most is viszi előre, képes lenne egész nap menni, akár kölyökkorában, de a teste már nem bírja ezt a terhelést" - mondja Gábor.

Épp ezért Falco esetében a nyugdíjas évek nem csupán a pihenésről szólnak majd, továbbra is rendszeresek lesznek a tréningszerű keresések, és Gábor mindent megtesz azért, hogy Falco nyugdíjas évei is aktívan, és legfőképp boldogan teljenek majd. Hisz, ha valaki, akkor ő nagyon megérdemli ezt.

További érdekességek Falco-ról a parlagisas.hu-oldalon, ahol a parlagi sasok védelmével kapcsolatban is minden aktuális információt megtaláltok.

Cikkajánló