Brutális állatmérgezés Szerbiában

Magyar kereső kutyák segítettek felderíteni egy újabb mérgezési hullámot Szerbiában. Egy parlagi sas pusztulásával kezdődött, Falco és Carlo több mint 20 állat tetemére bukkant, végül 34-re nőtt a mérgezéses esetek száma. 

Szerző:
parlagisas.hu
Fotó:
mme/Deák Gábor
birdlife.org
2018. január 25.

Magyar kereső kutyák segítettek felderíteni egy újabb mérgezési hullámot Szerbiában. Egy parlagi sas pusztulásával kezdődött, Falco és Carlo több mint 20 állat tetemére bukkant, végül 34-re nőtt a mérgezéses esetek száma. 

A „Desiree” névre keresztelt, jeladós fiatal parlagi sast 2018. január 8-án elpusztulva találták meg Szerbiában, Apatin közelében - közölte a parlagisas.hu. Mivel felmerült a mérgezés gyanúja, ideje volt bevetni Falcót és Carlót, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) két méregkereső kutyáját, akik január 11-én újabb helyszínelést tartottak a Szerb Madártani Egyesület (BPSS), Vojvodina Tartomány Természetvédelmi Intézete (INCVP) munkatársaival és a szerb rendőrséggel közösen. Amíg a kutyák a nehezen járható bozótos terepet vizsgálták, addig a szakemberek a nyílt területeket nézték át gyalogosan. Az esős időjárást miatt a drónos felmérés ezúttal nem volt lehetséges.

 

 

A keresés nem maradt eredmény nélkül. Az elpusztult parlagi sas megtalálási helyének közvetlen környékén a kutyák friss mérgezésre utaló nyomokat nem találtak, ám Falco egy sűrű bozótos területen egy régi, már több hónapos sakál és egy nyúl maradványát jelezte a csapatnak. A maradványokat közelebbről megvizsgálva rózsaszín szőrcsomót fedeztek fel, ami egyértelműen korábbi mérgezésre utalt. Ezen a területen több órányi keresés után sem került elő más friss mérgezésre utaló nyom, viszont az erős gyanú miatt 1 km-rel távolabb „Desiree” megtalálásától tovább folytatódott a keresés.

 

 

Az új területen rövid időn belül Falco két mérgezett egerészölyv tetemét találta meg, majd sorra kerültek elő a mérgezett csalétkek is. A helyszín szisztematikus átvizsgálása után összesen: 6 egerészölyv, 3 szarka, 8 aranysakál, 2 róka, 1 kutya, továbbá 6 helyen méreggel bevont belsőségcsalétek és 3 mérgezett házityúkcsalétek került elő. A helyszínelésen részt vett Carlo is az MME tavaly októberében munkába állt új keresőkutyája is, aki több találattal is hozzájárult a helyszínelés sikeréhez. A kutyás egység látogatását követő napokban a helyi szervezetek az eset súlyossága miatt tovább folytatták a környék átnézését, aminek köszönhetően további 2 rétisas 1 egerészölyv és 1 sakál régebbi teteme került elő, így a területen már 34-re nőtt a mérgezéssel kapcsolatos találatok száma.

 

 

A megtalált tetemek között friss és erősen bomló tetemek egyaránt voltak, ami arra enged következtetni, hogy a szisztematikus mérgezés hosszú ideje zajlik a területen. A felmért helyszín több természetvédelmi területnek és natúrparknak is része, és a Duna-medence egyik legfontosabb rétisas-telelő- és költőhelye. A jeladók adataiból kiderül, hogy parlagi sasok is előszeretettel látogatják a területet.

 

 

A területen élő aranysakálok állománya az egyik legmagasabb Szerbián belül, mely jelentős konfliktusokat okoz az itt élő gazdálkodókkal. Az aranysakál- és rókaállomány gyérítése mindennemű tudományos alapot nélkülöz, leginkább a vadászatra korlátozódik, és a fentiek alapján a mérgezés is egy elterjedt módszer. A gazdálkodók számára a mérgezés tűnik a leghatékonyabb eszköznek, és a feketepiacon könnyen jutnak az EU területén már betiltott karbofuránhoz. A szer nem válogat, drámai pusztítást okoz a helyi élővilágban függetlenül attól, milyen állatnak szánták a mérget. Bár a madáron már nem segít, de „Desiree” sajnálatos esete is bizonyítja, hogy a modern GPS-alapú nyomkövetők használata egy jól működő nemzetközi együttműködéssel kombinálva gyors eredményeket produkál, mely elősegíti a természetvédelmi bűncselekmények szankcionálását és visszaszorítását.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Két új méregkereső kutya áll szolgálatba

Tömeges mérgezés Nagydém mellett 

Országunk élen jár a madármérgezésben 

Cikkajánló