Orchideakavalkád a Páhi-réteken

Ha szereted az orchideákat és a színes vadvirágokat úgy általában, érdemes mostanában ellátogatnod a Kolon-tavi Orchideák tanösvényre.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2021. május 21.

Ha szereted az orchideákat és a színes vadvirágokat úgy általában, érdemes mostanában ellátogatnod a Kolon-tavi Orchideák tanösvényre.

Páhi Kiskőröstől tizenhárom kilométerre található, a Kiskunsági-homokhátságon. Az orchideás tanösvény a település központjából indul, a parkból, és 8 kilométeren keresztül kanyarog a Páhi-réteken és a Közös-erdő szélén. Mozaikos láp- és mocsárrétek, idős, magányos vadkörtefák, magyar kőrisek és persze virágkavalkád várja az ide érkezőket.

Májusban és június első felében egyértelműen az orchideák itt a sztárok – írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán. A Kolón-tó körül 23 orchideafaj él, ebből tízzel találkozhatunk a túránk során, többek között vitézkosborral vagy pókbangóval. Előbbi védett, utóbbi fokozottan védett növényfaj, 10 ezer és 100 ezer forint a természetvédelmi értékük.

Az orchideafajok neve elég beszédes: a vitézkosbor virágai sisakos vitéz alakjára hasonlítanak, a pókbangó mézajka pedig pókra hajaz, és a poloskaszagú kosbort sem véletlenül nevezték el így. „A megporzó rovarokat többféleképp vonzzák a növények: nektárt termelnek, táplálék ígéretével vagy szexuálisan tévesztik meg őket. Vannak önmegporzó fajok is, mint például a fokozottan védett, kis egyedszámban jelen levő méhbangó” – magyarázza a nemzetipark-igazgatóság. Miután a megporzás megtörtént, a virágok tokterméseiben több ezer mag fejlődik, amelyeket a szél szállít el.

A védett orchideák mellett más vadvirággal is bőségesen találkozhatunk a tanösvény mentén: ilyen a sárma, a boglárka, az indás infű vagy a kutyatej.

Aki a tanösvényre érkezik, a település művelődési háza előtt parkolhat, majd a Rákóczi és a Jókai utcán keresztül jut el a területre.

Cikkajánló