Országos programsorozat a hiúzról, a hiúzért

Az Év Emlősévé választott hiúzt idén számos rendezvény népszerűsíti. Többek között kulturális programok, akadályverseny és „hiúzfutás” is várja a természetbarátokat. A programsorozat nyitórendezvényét ezen a hétvégén tartják Budapesten.

Szerző:
magyarmuzeumok.hu / TM
Fotó:
123rf.com
vadonleso.hu
2019. március 27.

Az Év Emlősévé választott hiúzt idén számos rendezvény népszerűsíti. Többek között kulturális programok, akadályverseny és „hiúzfutás” is várja a természetbarátokat. A programsorozat nyitórendezvényét ezen a hétvégén tartják Budapesten.

Az idén tizedik jubileumát ünneplő Vadonleső Program immár hatodik alkalommal nevezte meg az Év Emlősét. A keleti sün, az ürge, a denevérek, a mogyorós pele és a földikutya fajok után ebben az évben az európai kontinens legnagyobb testű macskaféle ragadozója, az eurázsiai hiúz kerül reflektorfénybe.

 


A hiúz az Északi-középhegység számos pontján jelen van, ugyanakkor ez a viszonylag széles elterjedési sáv optimista szakértői becslések szerint is mindössze 15-20 példányt jelent. Európai viszonylatban (beleértve a Skandináv-félsziget hiúzpopulációit is) 9000-10 000 egyedre teszik az állomány nagyságát, ebből a Kárpátok vonulatai mintegy 2300-2400 példánynak adnak otthont.

 


Ritkaságának egyik oka, hogy a hiúz ragaszkodik a zavartalan, sűrű és idős erdőkhöz, onnan önszántából nem teszi ki a mancsát. Az olyan koreloszlással, lomb- és cserjeszerkezettel rendelkező nagy kiterjedésű erdőség, ahol ezt a fajta nyugalmat, biztonságot megtalálná, nemcsak hazánkban, de a Kárpátok hegyláncain is egyre kevesebb. A szaporodási és kölyöknevelési időszakban gyakori hajtóvadászatok vagy intenzív erdőművelés megzavarhatja és elriaszthatja ezeket a rejtett életmódot élő, óvatos ragadozókat. A hiúz ugyanis szigorúan területtartó és magányosan él, kerüli az ember lakta területeket.

 

 

Az Év Emlőse-programsorozat nyitórendezvényét 2019. március 30-án 10.30-tól rendezik meg a Magyar Természettudományi Múzeumban. A „Hiú(z) ábrándok” elnevezésű rendezvényen izgalmas programokkal várják a kicsiket és a nagyokat. Lesz például interaktív előadás, Gryllus Vilmos-koncert, sok-sok természetismereti játék, és bemutatják Gadó György „Ide nekem a hiúzt is!” című természetfilmjét.


2019-ben országszerte több hiúzos program is lesz majd. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság felsőtárkányi Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontjában például hiúzos akadályversenyre, Budapesten pedig „Hiúz-futás”-ra várják az érdeklődőket.


A programokról, pályázatokról és egyéb hiúzos érdekességekről a www.vadonleső.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.
 

Kapcsolódó cikkek:

Túra a börzsönyi hiúz nyomában

Hiúzok itthon és határon túl

Hiúzok, a rejtőzködés mesterei

Köszöni, jól van a zempléni hiúz

Cikkajánló