Őszi nagytakarítás a Tisza árterén

Eredményes volt a Tiszai PET KUPA Mosolygó Zsák programjának őszi ártéri takarítása. 3 hét alatt, 60 helyi önkéntes segítségével, 340 zsák telt meg.

Szöveg és fotó:
PET Kupa
2020. november 6.

Eredményes volt a Tiszai PET KUPA Mosolygó Zsák programjának őszi ártéri takarítása. 3 hét alatt, 60 helyi önkéntes segítségével, 340 zsák telt meg.

A „mosolygó zsákokat” nyáron helyezték ki a PET Kupa szakemberei, majd segítségükkel ártéri hulladékot gyűjtöttek horgászok, halőrök és táborozó iskolások is, miközben a szelektív gyűjtés fogásaival ismerkedtek.


Ősszel a PET Kupa önkéntesei is csatlakoztak a helyiek erőfeszítéseihez, és ettől kezdve három héten keresztül intenzív ütemben folytatódott a gyűjtés a Tisza árterén. A folyótisztítási akciót nehezítette az októberi időjárás. A csapat sokszor zuhogó esőben, sárban dolgozott. Az idei áradásokkal a PET-palackok, vízen úszó játékok és gumiabroncsok mellett sok lábbeli (cipők, papucsok), és szokatlanul sok nagyobb hulladék – például hűtőszekrény – került elő.

A Mosolygó Zsák program eredményekről a Tiszai PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület készített kisfilmet:

Az ártérben jócskán maradt még begyűjtésre váró hulladék, ezért a program a szervezők reményei szerint tavasszal folytatódik. A szervezők addig pedig azt javasolják a természetjáróknak, hogy rögzítsék a szennyezett pontokat a TrashOut applikációban.

Bár a Mosolygó Zsák program tavaszig szünetel, a PET Kupa hulladékgyűjtő akciói nem állnak meg. A következő hetekben a PET Kalózok a Tisza-tó környékét fogják megtisztítani, ahonnan helyben élő önkéntesek jelentkezését várják. (Jelentkezés itt.) November 5. és 15. között szinte minden napra szerveznek szemétszedéseket a Tisza-tó partján, és elkelnek a segítő kezek! Részleteket a PET Kupa weboldalán és közösségi oldalán találnak az érdeklődők.

Forrás: petkupa.hu

Cikkajánló