Programok

Öt látnivaló, amivel a gyerekeket is ki lehet csalogatni a Balatonból

Már csak pár hét van hátra a nyárból, de bizonyára van még olyan, aki most készül a rég várt szabadságra. A szeszélyes időjárásra és a felnőttek behatárolt kánikulatűrő képességére tekintettel, érdemes a reggeltől estig tartó strandolás mellett alternatív programokkal is készülni.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Tóth Judit
Somlai Szilárd/BFNPI
Wikipédia/Solymári
Vers József/BFNPI
123rf.hu
Pálvölgyi Krisztina
2017. augusztus 11.

Már csak pár hét van hátra a nyárból, de bizonyára van még olyan, aki most készül a rég várt szabadságra. A szeszélyes időjárásra és a felnőttek behatárolt kánikulatűrő képességére tekintettel, érdemes a reggeltől estig tartó strandolás mellett alternatív programokkal is készülni.

Aki kisgyerekkel készül nyaralni, annak különösen nehéz olyan ötlettel előállni, amely a család minden tagjának tetszését elnyerné. Ebben próbálunk most segíteni. Ezek a tippek elsősorban a Balatonfüred közelében nyaralóknak lehetnek kedvezőek, ugyanis a célpontok mindegyike a város 10 km-es körzetében található.


Vízimalom, Örvényes


Egy malom, legyen az szél-, vízi-, vagy száraz, lenyűgözi a gyerekeket, a malomkerekek vagy lapátok forgása pedig egészen meditatív hatással van rájuk. A Tihany közelében található hangulatos kis falu legismertebb látványossága a Pécsely-patak mellett található vízimalom. Ezen a helyen már a XI. században is malom volt, a Tihanyi apátság birtokainak 1211-es összeírásában már régóta működő malomként szerepel. Az évszázadok alatt többször átépítették, utoljára a XVIII. században.

 

Fotó: Tóth Judit
Fotó: Tóth Judit


Az épületben egy malomtörténeti kiállítást is berendeztek, ahol a régi eszközök és gépek mellett a különböző gabonafajtákkal is megismerkedhetünk. Míg a felnőttek a tárlatvezetésen járják be a malmot, a kicsik- persze csak felügyelet mellett- remekül el tudják tölteni az időt az udvaron, ahol a hatalmas malomkerék még ma is rendületlenül forog. Érdemes megnézni a malom közelében, a patakon átívelő kis hidat is, mely 1800 körül épült késő barokk stílusban.

 

Fotó: Tóth Judit
Fotó: Tóth Judit


Pele-körút, Csopak


A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság központjában, az Angolkisasszonyok egykori csopaki nyaralójában kialakított tanösvény hossza csak 400 méter, de tele van érdekes és izgalmas természetismereti játékokkal.

A tanösvény fókuszában elsősorban a környezetünkben élő állatok állnak. Ezek egy részével persze személyesen ritkán találkozunk, ilyen-olyan nyomaikat viszont annál gyakrabban láthatjuk. Közéjük tartozik például a névadó nagy pele is, mely előszeretettel fészkeli be magát a gyümölcsösökbe, kertekbe vagy padlásokra.

 

Fotó: Somlai Szilárd/BFNPI
Fotó: Somlai Szilárd/BFNPI


A tanösvény az állatok mellett harminc fás és lágyszárú növényfajt is bemutat, emellett a Balaton-felvidék földtörténeti múltjába és a patakok makrogerinctelen élővilágának életébe is betekintést nyújt. Akit ez utóbbi téma részletesen is érdekel, hétköznaponként szakvezetést is kérhet. A 30-40 perces előadással ötvözött séta része ugyanis a parkban csordogáló patak élővilágnak vizsgálata is.

 

Fotó: Vers József/BFNPI
Fotó: Vers József/BFNPI


A tanösvényen sétálgatva bizonyára feltűnik majd egy különös műalkotás is, amelyet 2016-ban a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói készítettek egy balatoni építészeti alkotófesztivál során. Az Ammoniterasz ihletői a földtörténeti középidő tengereiben élő ammoniteszek, amelyek csigaformájú mészvázuk miatt leginkább a csigákra emlékeztetnek, ennek ellenére a lábasfejűek közé tartozó polipokkal és tintahalakkal sokkal közelebbi rokonságban álltak. Az ammoniteszek 66 millió évvel ezelőtt, a dinoszauruszokkal együtt kihaltak, ma már csak külső vázuk lenyomatait találhatjuk meg. Például a Balaton-felvidéken, mely nemzetközi viszonylatban is gazdag ammonitesz-lelőhelynek számít.

 

Fotó: Tóth Judit
Fotó: Tóth Judit

 

Koloska-völgy, Balatonfüred


A Balatonfüred közelében található völgy népszerű kirándulóhely a gyerekes családok körében. Köszönhetően elsősorban az itt található kis vadasparknak és magának a Koloska-forrásnak.
A völgyhöz a hangulatos ősi településen, Arácson keresztül vezet az út. A ma már Balatonfüred részét képező faluban még ma is számos műemlék jellegű házat láthatunk.

 

Fotó: Tóth Judit
Fotó: Tóth Judit


A Péter-és a Tamás-hegy közé ékelődő Koloska-völgy kellemesen hűvös forró nyári napokon is. A Bakonyerdő Zrt. kezelésében lévő, 2013-ban megnyílt vadaspark természetes környezetükben mutatja be hazánk vadfajait, a gímszarvastól a tőkés récén át a muflonig. Itt járva bizonyára sokan hiányolják innen a vaddisznókat. Hogy őket nem lehet itt látni, annak oka van. A vaddisznók ugyanis köztudottan rövid idő alatt feltúrnak minden talpalatnyi földet, ahol huzamosabb időt eltöltenek. Itt pedig ezt, a park értékes növényvilágának védelme érdekében, mindenképpen el akarták kerülni.

 

Fotó: Tóth Judit
Fotó: Tóth Judit


Amit egy magamfajta állatbarátnak jó látni, hogy a vadasparkban az állatok viszonylag tágas kifutókban élhetnek. Láthatóan nem az volt a cél, hogy különleges állatokkal népesítsék be a parkot, az viszont fontos volt, hogy azok az állatok, akik idekerülnek, ne szűk helyre zárva szenvedjenek.

A Koloska- völgy természeti értékeinek megismeréséhez érdemes végigjárni az itt kialakított tanösvényt. Ehhez pár órára szükség van, nekünk, két és fél éves kisfiunkkal erre nem volt módunk, ennyi idő alatt ugyanis csak a vadasparkot tudtuk bejárni és a forrásig jutottunk el. De ennyiért is megérte eljönni.

 

Fotó: Tóth Judit
Fotó: Tóth Judit


Lóczy-barlang, Balatonfüred


A Tamás-hegy nyugati oldalában nyíló barlangot 1882-ben kőbányászok fedezték fel. A XX. század elején a bejáratot a város vezetősége betömette, mert félő volt, hogy a felfedezőkedvű gyerekek közül valaki beesik. A látogatók előtt végül 1934-ben nyitották meg. A barlangban cseppkövek nincsenek, de a jellegzetesen rétegezett, dőlt kőzetrétegek és a változatos oldásformák mégis különlegessé teszik. A kiépített barlangot kb. fél órás szakvezetéssel lehet bejárni.

 

Fotó: Wikipédia/Solymári
Fotó: Wikipédia/Solymári


A barlang nevét a neves földrajztudósról, Ázsia-kutatóról, Lóczy Lajosról kapta, aki a közeli Balatonarács tóra tekintő temetőjében nyugszik. A tudós a Balaton kutatásának megteremetője volt, a tóról szóló első átfogó munka az ő koordinálásban született meg. És nem mondhatjuk, hogy rövid olvasmány. "A Balaton tudományos tanulmányozásának eredményei" című munka 7000 oldalt és 32 kötetet tesz ki.

 

Fotó: Wikipédia/Solymári
Fotó: Wikipédia/Solymári


Ürgeles és Levendula Ház, Tihany


Ahhoz képest, hogy milyen kicsi, a Tihanyi-félsziget rengeteg látnivalót tartogat, melyek közül több kicsi gyerekek számára is izgalmas. A barlanglakások vagy a szélmarta sziklák mellett persze egy 2-3 éves gyerek számára a legnagyobb izgalmat az állatok jelentik, például a Belső-tó partján éldegélő óriási szürkemarhák és a parányi ürgék.

 

Fotó: Tóth Judit
Fotó: Tóth Judit


Az ürgék megfigyeléshez még egy kisgyereknek is van türelme, a kis állatok ugyanis meglepően gyakran kikukucskálnak ki járataikból. Hol csak kíváncsian nézik az őket megfigyelő óriásokat, hol füttyentenek is egyet-kettőt figyelmeztetésképpen. A környékbeli üregtársak értik is jelzést, a félénkebb állatok ilyenkor azonnal el is tűnnek a föld alatt, hogy aztán egy fél perc múlva újra kidugják a fejüket.

 

Fotó: 123rf.hu
Fotó: 123rf.hu


A fokozottan védett rágcsálókat 2003-ban telepítették ide a szentkirályszabadjai repülőtérről. Úgy tűnik, az ürgék azóta is jól érzik itt magukat, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az állomány azóta is stabil, és jelenleg is 200 körül lehet a számuk.

Az ürge a 20. század közepéig gyakori állat volt az országban, sőt kártevőnek tartották és húsa miatt vadásztak is rá. Emiatt illetve élőhelyének zsugorodása miatt aztán annyira megfogyatkozott a számuk, hogy 1982-ben védetté nyilvánították.

 

Fotó: Pálvölgyi Krisztina
Fotó: Pálvölgyi Krisztina
 
Fotó: Pálvölgyi Krisztina
Fotó: Pálvölgyi Krisztina


A közeli Levendula Házba nemcsak egy kis hűsölés és egy pohár levendulaszörp miatt érdemes betérni. A félszigetet bemutató kiállításon egy kicsi gyerek nyilván nem ért meg mindent, de a néha kitörést is produkáló vulkán-modell, a terepasztalok vagy a süppedő mocsár minden bizonnyal őket is elszórakoztatja.

 

Fotó: Pálvölgyi Krisztina
Fotó: Pálvölgyi Krisztina

 

Kapcsolódó cikkek:

Most van szükség összefogásra a Balaton-felvidékért

Azt hiszed, mindent tudsz a Balatonról?-kvíz

A kőröshegyi levendulától a kereki várig

 


 

Cikkajánló