Öt látnivaló, amivel a gyerekeket is ki lehet csalogatni a Balatonból

Már csak pár hét van hátra a nyárból, de bizonyára van még olyan, aki most készül a rég várt szabadságra. A szeszélyes időjárásra és a felnőttek behatárolt kánikulatűrő képességére tekintettel, érdemes a reggeltől estig tartó strandolás mellett alternatív programokkal is készülni.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Tóth Judit
Somlai Szilárd/BFNPI
Wikipédia/Solymári
Vers József/BFNPI
123rf.hu
Pálvölgyi Krisztina
2017. augusztus 11.

Már csak pár hét van hátra a nyárból, de bizonyára van még olyan, aki most készül a rég várt szabadságra. A szeszélyes időjárásra és a felnőttek behatárolt kánikulatűrő képességére tekintettel, érdemes a reggeltől estig tartó strandolás mellett alternatív programokkal is készülni.

Aki kisgyerekkel készül nyaralni, annak különösen nehéz olyan ötlettel előállni, amely a család minden tagjának tetszését elnyerné. Ebben próbálunk most segíteni. Ezek a tippek elsősorban a Balatonfüred közelében nyaralóknak lehetnek kedvezőek, ugyanis a célpontok mindegyike a város 10 km-es körzetében található.


Vízimalom, Örvényes


Egy malom, legyen az szél-, vízi-, vagy száraz, lenyűgözi a gyerekeket, a malomkerekek vagy lapátok forgása pedig egészen meditatív hatással van rájuk. A Tihany közelében található hangulatos kis falu legismertebb látványossága a Pécsely-patak mellett található vízimalom. Ezen a helyen már a XI. században is malom volt, a Tihanyi apátság birtokainak 1211-es összeírásában már régóta működő malomként szerepel. Az évszázadok alatt többször átépítették, utoljára a XVIII. században.

 


Az épületben egy malomtörténeti kiállítást is berendeztek, ahol a régi eszközök és gépek mellett a különböző gabonafajtákkal is megismerkedhetünk. Míg a felnőttek a tárlatvezetésen járják be a malmot, a kicsik- persze csak felügyelet mellett- remekül el tudják tölteni az időt az udvaron, ahol a hatalmas malomkerék még ma is rendületlenül forog. Érdemes megnézni a malom közelében, a patakon átívelő kis hidat is, mely 1800 körül épült késő barokk stílusban.

 


Pele-körút, Csopak


A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság központjában, az Angolkisasszonyok egykori csopaki nyaralójában kialakított tanösvény hossza csak 400 méter, de tele van érdekes és izgalmas természetismereti játékokkal.

A tanösvény fókuszában elsősorban a környezetünkben élő állatok állnak. Ezek egy részével persze személyesen ritkán találkozunk, ilyen-olyan nyomaikat viszont annál gyakrabban láthatjuk. Közéjük tartozik például a névadó nagy pele is, mely előszeretettel fészkeli be magát a gyümölcsösökbe, kertekbe vagy padlásokra.

 


A tanösvény az állatok mellett harminc fás és lágyszárú növényfajt is bemutat, emellett a Balaton-felvidék földtörténeti múltjába és a patakok makrogerinctelen élővilágának életébe is betekintést nyújt. Akit ez utóbbi téma részletesen is érdekel, hétköznaponként szakvezetést is kérhet. A 30-40 perces előadással ötvözött séta része ugyanis a parkban csordogáló patak élővilágnak vizsgálata is.

 


A tanösvényen sétálgatva bizonyára feltűnik majd egy különös műalkotás is, amelyet 2016-ban a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói készítettek egy balatoni építészeti alkotófesztivál során. Az Ammoniterasz ihletői a földtörténeti középidő tengereiben élő ammoniteszek, amelyek csigaformájú mészvázuk miatt leginkább a csigákra emlékeztetnek, ennek ellenére a lábasfejűek közé tartozó polipokkal és tintahalakkal sokkal közelebbi rokonságban álltak. Az ammoniteszek 66 millió évvel ezelőtt, a dinoszauruszokkal együtt kihaltak, ma már csak külső vázuk lenyomatait találhatjuk meg. Például a Balaton-felvidéken, mely nemzetközi viszonylatban is gazdag ammonitesz-lelőhelynek számít.

 

 

Koloska-völgy, Balatonfüred


A Balatonfüred közelében található völgy népszerű kirándulóhely a gyerekes családok körében. Köszönhetően elsősorban az itt található kis vadasparknak és magának a Koloska-forrásnak.
A völgyhöz a hangulatos ősi településen, Arácson keresztül vezet az út. A ma már Balatonfüred részét képező faluban még ma is számos műemlék jellegű házat láthatunk.

 


A Péter-és a Tamás-hegy közé ékelődő Koloska-völgy kellemesen hűvös forró nyári napokon is. A Bakonyerdő Zrt. kezelésében lévő, 2013-ban megnyílt vadaspark természetes környezetükben mutatja be hazánk vadfajait, a gímszarvastól a tőkés récén át a muflonig. Itt járva bizonyára sokan hiányolják innen a vaddisznókat. Hogy őket nem lehet itt látni, annak oka van. A vaddisznók ugyanis köztudottan rövid idő alatt feltúrnak minden talpalatnyi földet, ahol huzamosabb időt eltöltenek. Itt pedig ezt, a park értékes növényvilágának védelme érdekében, mindenképpen el akarták kerülni.

 


Amit egy magamfajta állatbarátnak jó látni, hogy a vadasparkban az állatok viszonylag tágas kifutókban élhetnek. Láthatóan nem az volt a cél, hogy különleges állatokkal népesítsék be a parkot, az viszont fontos volt, hogy azok az állatok, akik idekerülnek, ne szűk helyre zárva szenvedjenek.

A Koloska- völgy természeti értékeinek megismeréséhez érdemes végigjárni az itt kialakított tanösvényt. Ehhez pár órára szükség van, nekünk, két és fél éves kisfiunkkal erre nem volt módunk, ennyi idő alatt ugyanis csak a vadasparkot tudtuk bejárni és a forrásig jutottunk el. De ennyiért is megérte eljönni.

 


Lóczy-barlang, Balatonfüred


A Tamás-hegy nyugati oldalában nyíló barlangot 1882-ben kőbányászok fedezték fel. A XX. század elején a bejáratot a város vezetősége betömette, mert félő volt, hogy a felfedezőkedvű gyerekek közül valaki beesik. A látogatók előtt végül 1934-ben nyitották meg. A barlangban cseppkövek nincsenek, de a jellegzetesen rétegezett, dőlt kőzetrétegek és a változatos oldásformák mégis különlegessé teszik. A kiépített barlangot kb. fél órás szakvezetéssel lehet bejárni.

 


A barlang nevét a neves földrajztudósról, Ázsia-kutatóról, Lóczy Lajosról kapta, aki a közeli Balatonarács tóra tekintő temetőjében nyugszik. A tudós a Balaton kutatásának megteremetője volt, a tóról szóló első átfogó munka az ő koordinálásban született meg. És nem mondhatjuk, hogy rövid olvasmány. "A Balaton tudományos tanulmányozásának eredményei" című munka 7000 oldalt és 32 kötetet tesz ki.

 


Ürgeles és Levendula Ház, Tihany


Ahhoz képest, hogy milyen kicsi, a Tihanyi-félsziget rengeteg látnivalót tartogat, melyek közül több kicsi gyerekek számára is izgalmas. A barlanglakások vagy a szélmarta sziklák mellett persze egy 2-3 éves gyerek számára a legnagyobb izgalmat az állatok jelentik, például a Belső-tó partján éldegélő óriási szürkemarhák és a parányi ürgék.

 


Az ürgék megfigyeléshez még egy kisgyereknek is van türelme, a kis állatok ugyanis meglepően gyakran kikukucskálnak ki járataikból. Hol csak kíváncsian nézik az őket megfigyelő óriásokat, hol füttyentenek is egyet-kettőt figyelmeztetésképpen. A környékbeli üregtársak értik is jelzést, a félénkebb állatok ilyenkor azonnal el is tűnnek a föld alatt, hogy aztán egy fél perc múlva újra kidugják a fejüket.

 


A fokozottan védett rágcsálókat 2003-ban telepítették ide a szentkirályszabadjai repülőtérről. Úgy tűnik, az ürgék azóta is jól érzik itt magukat, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az állomány azóta is stabil, és jelenleg is 200 körül lehet a számuk.

Az ürge a 20. század közepéig gyakori állat volt az országban, sőt kártevőnek tartották és húsa miatt vadásztak is rá. Emiatt illetve élőhelyének zsugorodása miatt aztán annyira megfogyatkozott a számuk, hogy 1982-ben védetté nyilvánították.

 

 


A közeli Levendula Házba nemcsak egy kis hűsölés és egy pohár levendulaszörp miatt érdemes betérni. A félszigetet bemutató kiállításon egy kicsi gyerek nyilván nem ért meg mindent, de a néha kitörést is produkáló vulkán-modell, a terepasztalok vagy a süppedő mocsár minden bizonnyal őket is elszórakoztatja.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Most van szükség összefogásra a Balaton-felvidékért

Azt hiszed, mindent tudsz a Balatonról?-kvíz

A kőröshegyi levendulától a kereki várig

 


 

Cikkajánló