Öt túzokcsibe már kibújt a tojásból a Túzokvédelmi Állomáson

Hamarosan további pelyhes jövevényekre is számíthatunk, akik szintén mentett tojásokból kelnek majd ki.

Szerző:
KMNP.HU/TM
Fotó:
Dûrzan Cîrano / Wikipedia (kiemelt kép
illusztráció)
2022. június 21.

Hamarosan további pelyhes jövevényekre is számíthatunk, akik szintén mentett tojásokból kelnek majd ki.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) dévaványai Túzokvédelmi Állomásán már 1978 óta sikeresen foglalkoznak túzoktojások mesterséges keltetésével és túzokcsibék felnevelésével. Nem csak Magyarországon, egész Európában egyedülálló ez a létesítmény, ahol a túzok tojók által valamilyen ok miatt végérvényesen elhagyott tojásokkal foglalkoznak. A KMNPI honlapján közzétett hírből kiderül, a szakemberek elsődleges célja a túzok természetes állományának védelme, ezért arra törekszenek, hogy ha lehetséges, akkor a tojásokat a szülő (vagy mostohaszülő) a szabadban nevelje fel.


Idén eddig már 12 túzoktojás került be a Túzokvédelmi Állomásra, így hamarosan újabb csibékre lehet számítani. A tojó általában zavarás miatt hagyja el a fészkét, amit a legtöbb esetben a mezőgazdasági munkálatok idéznek elő. Ilyen esetekben mindig a fészek körüli megfelelő nagyságú védőzóna kihagyására kérik a gazdálkodókat, mert így esély van arra, hogy a tojó a korábbi zavarás ellenére visszaül a fészekre.

A fészek elhagyása tehát nem minden esetben végleges. Ezt persze előre megjósolni nem lehet, ezért a nemzeti park munkatársai cseles, egyben bevált megoldást találtak ki: az elhagyott tojásokat begyűjtik, a helyükre az eredetiekhez nagyon hasonló fatojásokat tesznek, ha pedig később visszatér a tojó, visszacserélik azokat.

A Túzokvédelmi Állomásán munkájának sikerét jelzi, hogy a csibék felnevelési aránya eléri a 95 százalékot, az általuk alkalmazott takarmányozási technológia nagyon jól bevált. A mesterségesen felnevelt túzokok jelölőgyűrűket kapnak, így a szakemberek nyomon tudják követni későbbi fejlődésüket. Munkájuk eredményességét jelzi továbbá, hogy a vad túzokcsapatokban mindig látnak olyan madarakat, amelyeket az elmúlt években engedtek vissza a szabad természetbe.

Cikkajánló