Óvatosan a medvehagymával!

Nem szedhető mértéktelenül a gyógynövényként ismert, az utóbbi években igen felkapott medvehagyma az erdőkben, a törvényben meghatározott mennyiség felett engedélyhez kötött a gyűjtése.

Szerző:
Mecsekerdő Zrt. - TM.hu
Fotó:
Shutterstock
2015. április 3.

Nem szedhető mértéktelenül a gyógynövényként ismert, az utóbbi években igen felkapott medvehagyma az erdőkben, a törvényben meghatározott mennyiség felett engedélyhez kötött a gyűjtése.

A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVI. törvény értelmében állami erdőben - nem védett területen - mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt (így medvehagyma-levelet is) gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek mértéke nem haladhatja meg naponta a 2 kg/fő-t. Lásd: VII. fejezet - Az erdei haszonvételek általános szabályai - 68.§, 69.§, 69/A.§.

 

Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. Az erdészetek által kezelt területekre az engedélyt a Társaság erdészeteinél lehet megvásárolni 20.000 Ft/hektár+áfa áron.

 

Külön törvényi előírás vonatkozik a védett természeti területen (pl. természetvédelmi terület, tájvédelmi körzet, nemzeti park) való gyűjtésre. Ebben az esetben bármilyen kis mennyiség szedése csak a természetvédelmi hatóság engedélyével lehetséges. A természetvédelmi engedély beszerzése a gyűjtő feladata.

 

Azokkal szemben, akik engedély nélkül szedik a medvehagymát az állami erdőkben, az erdészek a törvényes eszközökkel felléphetnek. 

 

 

 

Menj Biztosra!

Sokan joggal aggódnak, hogy a medvehagyma levelét összekeverik a mérgező gyöngyvirágéval. Bár a két növény levelei valóban hasonlítanak egymásra, most összefoglaljuk azokat az ismérveket, amivel megóvhatod magad és családod a végzetes tévedéstől:

 

- virágzásuk idején a legegyszerűbb elkülöníteni őket, hiszen a gyöngyvirág harang alakú, édes illatú virágzatát sokan felismerik. A medvehagyma virágjai a szárcsúcson nyílnak, csöppet sem illatosak, hanem hagymaszagúak és csillag alakra emlékeztetnek

 

- virágzás előtt a legbiztosabb ismertetőjele a medvehagymának az illata. Ha nem vagy biztos a dolgodban, dörzsöld meg a leveleket és ha jön a jellegzetes illat, akkor nyugodtan begyűjtheted.

 

- A levelek szélessége is árulkodó lehet. A medvehagyma ívesen visszahajló levelei ugyanis nem szélesebbek 4 centiméternél, a gyöngyvirág levelei pedig legalább 6 centi szélesek. Ha biztosra akarsz menni és rossz vagy a méretek becslésében, vigyél magaddal egy vonalzót is.

 

 

 ...és amit még feltétlenül érdemes tudni, azoknak, akik hajlamosak a gyűjtögető életmódra.

Cikkajánló