Páratlan természeti értékeket védenek Mezőtúr belvárosában

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Mezőtúr belvárosban különleges természet értékek rejtőznek. Közvetlenül a Városháza mögött, a forgalmas közúti híd tőszomszédságában, a Hortobágy-Berettyón fokozottan védett szerkők költenek.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina / MTSZ (Kiemelt kép)
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2023. augusztus 3.

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Mezőtúr belvárosban különleges természet értékek rejtőznek. Közvetlenül a Városháza mögött, a forgalmas közúti híd tőszomszédságában, a Hortobágy-Berettyón fokozottan védett szerkők költenek.

A Hortobágy-Berettyó mezőtúri szakasza évek óta kedvező élőhelyet biztosít a kormos szerkők (Chlidonias niger) és fattyúszerkők (Chlidonias hybrida) számára.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) munkatársai idén is nyomon követték a fokozottan védett fajok fészkelését. „Június közepére nyilvánvalóvá vált, hogy az élőhely megfelel a kormos szerkők megtelepedéséhez, hiszen ekkor már 22 pár költését dokumentáltuk. Fattyúszerkők az idén kisebb számban jelentkeztek, összesen 2 pár jelenlétét regisztráltuk” – írják oldalukon.

Mindkét faj vízfelszínen úszó hínárnövényzetre rakja szintén hínarakból összeállított fészkét. Ha a vízen közlekedők nem kellően körültekintőek, és túl nagy hullámokat vetnek, azzal akár a fészekaljak pusztulását is okozhatják.

Annak érdekében, hogy a vízi közlekedéssel érintett szakaszon e két fokozottan védett faj egyedei sikeresen tudjanak költeni,

a HNPI kezdeményezte a terület átmenetileg természetvédelmi oltalom alá helyezését.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal 2023. augusztus 15-ig természetvédelmi területté nyilvánította a Hortobágy-Berettyó közúti hídja és a vasúti híd közötti szakaszát, valamint a vasúti híd fölötti 400 m-es szakaszát. A hatósági döntés az érintett területen korlátozásokat vezetett be a vízi közlekedésben. Ennek értelmében a maximális sebesség az 5 km/h-t nem haladhatja meg, valamint többek között a vízi technikai sportok (pl.: wakeboard, vízisí, stb.) űzését hatósági engedélyhez köti.

A szerkők telepesen fészkelnek, és a fészkek csak pár méterre vannak egymástól. A kormos szerkő egykor hazánk leggyakoribb szerkőfaja volt, mára azonban a számuk nagyon megfogyatkozott, fészkelőtelepei igen ritkák, ezért is nagy kincs, hogy pont egy város közepén találtak ideális körülményeket a fészkeléshez.

Mindkét faj fokozottan védett. A kormos szerkő természetvédelmi értéke 250 000 Ft, a fattyúszerkőé 100 000 Ft.

A mezőtúri szerkőtelepet két éve mi is meglátogattuk, riportunkat itt tudjátok elolvasni.

Cikkajánló