Rejtélyes helyen bukkant fel az apró vetővirág

Most virágzik ez a rikító, sárga szirmú növény, amit csak véletlenül fedeztek fel a Gönyűi-homokvidéken.

Szerző:
TM
Fotó:
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
2020. október 7.

Most virágzik ez a rikító, sárga szirmú növény, amit csak véletlenül fedeztek fel a Gönyűi-homokvidéken.

Bár az országban számos helyen egész mezőnyi területen virít mostanásg az apró vetővirág, meglepő, hogy még egy degradált egykori pusztai tölgyes elakácosodott állományában is képes fennmaradni - erről számol be most a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán.

A védett növény egyébként mészkedvelő, a sztyepprétek és bokorerdők virága. Sok helyen lehet vele találkozni, többek között a Pilisben, a Börzsönyben, a Budai-hegységben, a Bakonyban, a Balaton-felvidéken és a Külső-Somogyban is.

Az amarilliszfélék családjába tartozik, rokona a hóvirágnak, különböző nárciszfajoknak és a tavaszi, illetve a nyári tőzikének is. Ősszel virágzik, a föld alatti szára tavaszra nyúlik meg, és a termést a talaj fölé emeli.

A Gönyűi-homokvidék az apró vetővirágon túl is tartogat meglepetéseket. Bár Győr határában található, többnyire még a településen élők sem tudják, mennyi kincset rejt ez az egyébként katonai gyakorlótérként is funkcionáló terület. Jelenleg egy projekt folyik rajta, melynek keretein belül kiirtják az özönnövényeket, és megpróbálják visszaállítani a természetes állapotokat, így jövőre már valószínűleg a nagyközönség számára is látogatható lesz egy tanösvényen. Ezen kívül egy természetfilmet is készítenek róla, melyből ide kattintva láthattok egy-egy ízelítőt, novemberi nyomtatott számunkban pedig még részletesebben bemutatjuk majd ezt az érdekes vidéket.

Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság Facebook

Cikkajánló