Rekordmennyiségű hulladékot gyűjtöttek össze az I. Bodrogi PET Kupán

Hat tonna hulladékot szedtek össze a Sárospatak és Tokaj közötti ártéri erdőkben.

Szerző:
TM
Fotó:
PET Kupa
2020. szeptember 16.

Hat tonna hulladékot szedtek össze a Sárospatak és Tokaj közötti ártéri erdőkben.

A Felső-Tisza és a Tisza-tó után most a Bodrogon is megszervezték az első PET Kupát. Négy napon keresztül naponta csaknem 300 zsák szemét gyűlt össze.

Az első Bodrogi PET Kupa szervezésével az évek során felhalmozódott tiszai tapasztalatokat szerettük volna megosztani, erősen bevonva a szervezésbe és megvalósításba a helyben élőket, egy olyan fontos mellékfolyónál, mint a Bodrog. Az eredmények önmagukért beszélnek, ami bátorít bennünket, hogy a tapasztalatokat a jövőben a Tisza egész hosszára, határokon átnyúlóan is kiterjesszük

– mondta el Molnár Attila Dávid, a PET Kupát szervező Természetfilm.hu Egyesület elnöke

Tavaly a Víz Világnapján volt többnapos hulladékgyűjtő program a Bodrogon, ennek kvázi folytatása a mostani akció. A Bodrogi PET Kupát a Budapest Bank vállalati csapata, az ÖKOsaBB csapat nyerte, akik tavaly az I. Tisza-tavi PET Kupán már megmérettették magukat. A dobogó második fokára egy veteránokból álló baráti csapat, a PETúnia állhatott, akik szokásukhoz híven a Bodrog Hősei díjat is magukkal vihették. Ők az első és egyetlen csapat, akik ezt a rangos díjat a Felső-Tiszán és a Tisza-tavi versenyen is elnyerték, azaz a legtöbb, egy főre jutó hulladékmennyiséget gyűjtötték.

A Bodrog a Tisza mellékfolyójaként, csodálatos környezeti, kulináris és kulturális adottságokkal rendelkezik, de a verseny során szerzett tapasztalatokból egyértelmű, hogy két ágából, a Latorca és az Ung folyókból bődületes mennyiségű hulladék érkezik Ukrajna felől.

A PET Kupa számításai szerint ezen a versenyen megdőlt az egy résztvevőre kiszámolt, összegyűjtött hulladék mennyisége.

A több tonnányi szeméttől most egy időre fellélegezhetnek a kisebb-nagyobb kitakarított ártéri erdőszakaszok, de egyes területekre már nem jutottak el a petkalózok.

A PET Kupa során összeszedett hulladékok körforgásban tartását az esemény szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége koordinálja. A PET Kupa nélkülözhetetlen önkéntes csapata zsákról zsákra átválogat mindent, a különböző anyagokat fajtánként szelektálja. Üveghulladékból különösen sok gyűlt össze a Bodrogon, amely a Zempléni Z.H.K. Nonprofit Kft. segítségével a hulladékfeldolgozókhoz kerül és újrahasznosul. A PET palackok színre válogatás és bálázás után Magyarországon kerülnek feldolgozásra a Sárvári HUKE Kft. által. A kupakokat és a polipropilénből készített csomagolóanyagokat, például samponos flakonokat a Holofon Zrt. segítségével hasznosítják újra. Az így nyert másodnyersanyagból később hajótestek, hajódeszkák készülhetnek. Ahogy azt már a tiszai versenyeken megszokhattuk, az összegyűjtött hulladékmennyiség legalább fele kerül újrahasznosításra.

A takarítómunka ősszel elsősorban a szárazföldön, az ártéri erdőkben folytatódik, az úgynevezett Mosolygó Zsákokkal. Több Tisza menti településen ugyanis zsákokat helyeztek ki a szervezők, hogy az ártérben összegyűlt folyami hulladékot a lakosság bevonásával gyűjtsék össze. A Mosolygó Zsákok három színben, bárki számára ingyenesen elérhetőek a Tiszadada – Tiszabábolna partszakaszon. A sárgába kerül a műanyag és a fém, a zöldbe az üveg, a feketébe pedig a kommunális hulladék, de kizárólag csak az, mely az ártérben lapul. Az üres zsákok felvételi és leadási pontjai megtalálhatóak a PET Kupa weboldalán.

Egy kis ízelítő az I. Bodrogi PET Kupából:

Cikkajánló