Rekordot hozott az idei év az egyik legritkább fészkelő madarunknál

A fokozottan védett székicsér országos fészkelő állománya az elmúlt két évtizedben 25 és 40 pár körül mozgott. Idén azonban 26 éve nem tapasztalt eredmény született.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Tar János / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Forrás:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2021. augusztus 5.

A fokozottan védett székicsér országos fészkelő állománya az elmúlt két évtizedben 25 és 40 pár körül mozgott. Idén azonban 26 éve nem tapasztalt eredmény született.

„E ritka partimadár-faj utolsó ismert kárpát-medencei állományai a Kiskunságban, Felső-Kiskunság térségében és a nagykunsági rizstelepek környékén maradtak fenn. Védelmüket egy maroknyi, a faj megóvása iránt elkötelezett természetvédő és önkéntes végzi” – írja a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság honlapja.

2021-ben rekordszámú, több mint 60 fészkelést sikerült bizonyítani a szakembereknek hazánkban, melyből 52 a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén került elő. Ez a szám az elmúlt évtizedekben 25-40 pár között mozgott.

A növekedés számos tényezőnek köszönhető. Elsősorban a célzott és intenzív védelmi munkának, illetve az érintett helyi gazdálkodók pozitív hozzáállásának, de a faj szempontjából az időjárás megfelelő alakulása is kulcsfontosságú szerepet játszik.

A székicsér hajdan az alföldi szikes puszták jellegzetes fészkelője volt, a teljes hazai állományát közel félezer párra becsülték. A legeltetéses állattartás visszaszorulásával azonban az elmúlt évtizedekben megindult az eredeti szikes pusztai élőhelyek növényzetének változása, a rovarfauna átalakulása, így az itt élő madárfajok egyszerre vesztették el hagyományos fészkelő helyeik és táplálékbázisuk többségét. A megmaradt állomány döntően mezőgazdasági művelés alatt álló területeken fészkel, így a helyi gazdák együttműködése a természetvédelmi szakemberekkel elengedhetetlen a faj védelme szempontjából.

A székicsér fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 ezer forint.

Cikkajánló