Rengeteg a kullancs, nem csak az erdőben vagyunk veszélyben

A szakemberek már hetekkel ezelőtt figyelmeztettek, hogy idén igazi kullancsinvázióra lehet számítani. Mostanra már kullancspánikról beszélnek.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
infostart.hu
2024. április 29.

A szakemberek már hetekkel ezelőtt figyelmeztettek, hogy idén igazi kullancsinvázióra lehet számítani. Mostanra már kullancspánikról beszélnek.

Ahogy arról korábban már mi is beszámoltunk, itthon már javában tart a kullancsszezon. A szabadban jóformán bárhol ki vagyunk téve az akár súlyos betegségeket (lyme kór, agyhártya- és agyvelőgyulladás) is terjesztő vérszívóknak. A kirándulóknak különösen ajánlott a riasztó spray-k használata, illetve a túra után a test alapos átvizsgálása, de a háziállatokat is ellenőrizni kell – hívta fel a figyelmet a Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke az InfoRádióban. Elmondta:

az elmúlt évekhez képest sokkal több kullancsra kell számítani idén, ráadásul több új faj is megjelent Magyarországon. Ennek elsődleges oka a szokatlanul enyhe tél, és a nyárias tavaszi időjárás. Egyáltalán nem túlzás kijelenteni, hogy kullancspánik alakult ki Magyarországon – tette hozzá.

Az elmúlt évtizedekben elterjedő aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek. A meleg, száraz idő kifejezetten kedvez a kullancsok szaporodásának, melyek az elmúlt évek során egyre több helyen bukkannak fel.

Azt mindenki tudja, hogy a magas füves, bozótos, susnyás területeken vagyunk a leginkább kitéve a kullancstámadásnak, azonban nem árt tudni, hogy a parkokban és kertekben is egyaránt veszélynek vagyunk kitéve. Kapiller Zoltán külön kitért arra, hogy csak a kémiai szerek nyújtanak megfelelő védelmet a kullancsokkal szemben, továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes a táskánkban kullancseltávolító kanalat tartani, mert ez az egyetlenegy olyan eszköz, amivel fertőzésveszélymentesen lehet eltávolítani a kullancsot.

Nagyon fontos, hogy a kiszedés során semmiképpen se nyomkodjuk a kullancsot, mert ilyenkor fertőzést adhat át.

„Nem jó módszer, ha körömmel vagy csipesszel próbáljuk eltávolítani a parazitát, mert így fennáll a lehetősége, hogy a kullancs fertőzött nyálat öklendezik a megcsípett áldozatba”. A teljes beszélgetés ide kattintva lehet meghallgatni.

Cikkajánló